Sabah erken saatlerde Bitlis Adliyesi’ne gelen eş başkanlar, mazbatalarını aldıktan sonra adliye önünde gazetecilere açıklamalarda bulundular. Bitlis Belediye Başkanı Hüseyin Olan, Bitlis’i halk ile beraber yöneteceklerini söyledi. Ola, “Halkımızı bu sürece katarak şehrimizi hep beraber yöneteceğiz. Seçimi kazandıktan sonra mazbatalarımızı aldık. Seçimden sonra geçen süre içerisinde ortaya çok ciddi iddialar atıldı. Belediyenin bazı birimlerindeki dosyaların ve evrakların götürüldüğü bilgilerine ulaştık. Bunlar çok ciddi iddialardır. Nihayetinde dün eski tekel binasında kameralarında bağlı olduğu ana bilgisayarın kablolarının kesildiğini gördük. Bizler bu nedenle suç duyurusunda bulunduk. Bizler bu nedenle eski belediye başkanlığını devralmayacağız. Gerekli yerlerden müfettişleri çağıracağız. Onlar gelip inceleme yaptıktan sonra belediyeyi devralacağız. Belediye başkan danışmanı olan Ferhat Gök’ün odasındaki evrakların tamamen boşaltıldığını gördük. Bununla ilgili olarak ise gerekli başvuruları yapacağız” dedi.


Daha sonra eş başkanlar Barış ve Demokrasi Partisi önünde toplanan grupla birlikte Bitlis Belediyesi’ndeki görevlerine başlamak üzere konvoy halinde Bitlis Belediyesi binasına geldiler. Burada devrteslim töreninde eski yönetimden kimsenin olmadığı gözlerden kaçmazken, eş başkanlar belediye çalışanları tarafından çiçeklerle karşılandı.

 

Karabalık grup eşliğinde makam odasına giren eş başkanlar, partililer ve basın mensuplarına açıklamalarda bulundular. İlk olarak bir konuşma yapan Belediye Eş başkanı Hüseyin Olan, bugünün tarihi bir sürece tanık olduğunu belirterek, “Bugün 5 bin yıllık tarihi olan Bitlis’in tarihi bir günüdür. Kürdistan coğrafyasında yer alan ve Kürt kökenli olan Bitlis için bugün çok anlamlı bir gündür. Bizler bu coğrafyada yaşayan insanlar olarak kendi kendimizi yönetmek için uzun soluklu bir mücadele verdik. Bu uzun soluklu mücadelenin sonucu olarak ağır bedeller ödedik. Bugün burada olmamızın en büyük nedeni verilen ağır bedellerdir. Bu an halkımızın büyük bedeller ödeyerek geldikleri bir andır. Bizler bu başarıyı ilk önce halkımıza ve ağır bedeller ödeyenlere borçluyuz. Buradaki koltuklar gelip geçicidir. Önemli olan halka hizmet etmektir. Halkın talep ve hizmetlerini yerine getirmektir. Bizler halkla birlikte şeffaf bir şekilde yerel demokratik ortamlarda bu şehri yöneteceğiz. Bugüne kadar bu kent bu anlayış ile yönetilmemiştir. Bundan sonra bu kent bu anlayış ile yönetilecektir. Burası artık tarihte ve gündemde Kürt kenti olarak yerini alacaktır. Çünkü yönetilirken de bu hassasiyet ile yönetilecektir. Biz bu üç aylık seçim döneminde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Halkımız üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Bundan sonraki görev ise bizlerin, yöneticilerinindir. Birilerini ötekileştirmeden buradaki hizmeti en alt katmanlara kadar dağıtmaya çalışacağız. Bu yönetimi gerçekleştirirken buradaki çalışanların ve bizim yöneticilerin katkılarını alacağız. Bizler bu halkın gerçek anlamda hizmetkarlarıyız. Buraya gelirken hiçbir zaman şahsı menfaatlerimizi göz önüne almadan geldik” dedi.


Başkan Olan, belediyeyi devralırken nezaket kuralları çerçevesinde birilerinin devretmek için belediyede olmasını istediklerini ifade ederek, “Ama ne yazık ki son iki günde yaşadığımız olaylarda da gördüğümüz gibi, bu nezaketi, erdemliliği bugüne kadar burayı yönetenlerden görmedik. Bunu bütün kamuoyu bilsin. Bundan sonra yapacaklarımız halkımız içindir” dedi.


BDP Bitlis Belediye Eş Başkanı Nevin Daşdemir ise, Bitlis halkının özgür iradesine sahip çıktığını belirterek, “Bitlis Halkının bizlere, kendi iradesine sahip çıkması çok anlamlı ve önemlidir. Biz halkı esas alarak bir yönetim anlayışı gerçekleştireceğiz. Burada kadını, genci, yaşlısı ve esnafı kendini bulabilecektir. Halkı ötekileştirmeden, herkese hizmet edeceğiz. Bize oy versin vermesin, kimin ihtiyacı varsa ona hizmet gidecek. Bu anlamda beş yıl içerisinde pratiğimiz ile bunu ortaya koyacağımıza inanıyorum. Halkımız ile birlikte çok güzel projeler gerçekleştireceğiz” dedi.

Editör: Wan Haber