Türkiye'de nadir yapılan ameliyatlardan biri olan narkozsuz kalça kırığı ameliyatı, Bitlis'in Tatvan ilçesinde başarıyla gerçekleştirildi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok hastaneye başvurmasına karşın yaşının ilerlemiş olması nedeniyle ameliyat edilemeyen Güroymak doğumlu 90 yaşındaki Abdabekir Çağlayan, Özel Tatvan Can Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Savaş Tunay tarafından yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.
Ortopedi uzmanı Dr. Savaş Tunay, yapılan narkozsuz kalça kemiği kırığı ameliyatının Türkiye ve dünyanın sayılı ameliyatları arasında olduğunu ve bölgede ise ilk olduğunu söyledi. Hastanın ciddi anlamda kalp yetmezliği ve hemodinamik bozukluğun yanı sıra birçok rahatsızlığının bulunduğunu, bu nedenle de ameliyat için uygun pozisyonda olmadığını belirten Dr. Tunay, "Düşme münasebetiyle hastamızın sağ kalçasında parçalı kırık oluşmuş. Aynı zamanda hem kardiyolojik açıdan hem de anestezi bakımından yüksek riskli olması nedeniyle gittiği hastanelerde ameliyat edilememiş. En son bize başvurdu. Biz de hemen zaman kaybetmeden hastamızın genel durumunu değerlendirdik. Hastamızın genel durumu gerçekten çok kötüydü. Son derece ümitsiz, çökmüş bir vaziyetteydi. Biz bu hastamıza önce moral verdik. Durumla ilgili kendisini ve ailesini bilgilendirdik. Hemen hızlı şekilde ameliyata hazırladık. Ameliyatta lokal anestezi yöntemiyle hastanın sağ parçalı kalça kırığına eksenel fiksasyon uyguladık. Ameliyattan sonra hastanın genel durumu düzeldi. Yiyip içmeye başladı. Hastamız 3 haftalık bir periyotla izlenecek ve bu izlenme sonunda eksenel fiksasyon hastamızın kalçasından çıkarılacak" dedi.
Geçirdiği başarı ameliyat sonrası durumunun iyi olduğunu beliren 90 yaşındaki Abdabekir Çağlayan ise, operasyonu gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.
Abdabekir Çağlayan'ın torunu Cihat Çağlayan da dedesinin abdest almaya gittiği sırada yere düşerek kalçasını kırdığını belirterek, "Dedem 90 yaşında. Dedemin ciddi anlamda kalp yetmezliği, hemodinamik bozuklukları ve çeşitli rahatsızlıkları bulunması nedeniyle hangi hastaneye gittiysek bize ameliyatın riskli olduğunu ve dedemin ameliyat masasından kalkamayacağını söylediler. Yaşının ilerlemiş olması ve hastalıkları nedeniyle narkoza dayanamayacağını söyleyince biz de son çare olarak Tatvan'a geldik. Allah'a şükür dedem burada ameliyat edildi. Ameliyat çok başarılı geçti. Dedemin sağlık durumu şu anda gayet iyi. Dedemin ameliyat edilmesinde çok büyük gayret ve emekleri olan doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
(HO-MSA-GS-Y)

30.01.2013 10:42:34 TSI

Editör: Wan Haber