Bitlis'teki Ulu Camii'de yaklaşık 2 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları, avlu bölümünde farklı tarihi kalıntılar çıkması yüzünden durduruldu.
Vakıflar Bölge Müdürü Sait Sancar, konuyla ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamalarda, Bitlis Ulu Camii'nin restorasyonu için 2010 yılı içinde ihale yapıldığını ve yüklenici firma tarafından çalışmalara başlanıldığını belirtti. Cami içindeki çalışmaların ardından ikinci ihaleye bu yıl tekrar çıkıldığını anlatan Sancar "Caminin son cemaat yerinde çalışılırken, bahçede yapılan temizleme kazı çalışmalarında çeşitli duvar kalıntıları ve çömleklerden yapılmış su kanalları ortaya çıktı. Bu kalıntıların yanı sıra tuvaletlerin altına kadar uzanan duvarlar da ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine inşaatımız durdurulmuştur" şeklinde konuştu.
Konuyu Van Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na ilettiklerini ifade eden Sancar, "Müze Müdürlüğü'nün denetiminde kazı yapma çalışmaları tarafımızca yapılacaktır. Kararın bize intikal etmesi ile beraber hava şartları el verirse kazı çalışmalarına devam edeceğiz. Mümkün olan en kısa sürede de camimizi hizmete açmaya çalışacağız. Ancak görünen o ki bu çalışmalar uzun bir süre devam edeceğe benziyor. Camimizin bahçesinin batı tarafında yapılan kazı çalışmalarında caddeye doğru bir uygulamanın olduğu görülüyor. Ancak burada çarşı mı, bedesten mi, hamam mı veya medrese mi olduğunu bilmiyoruz. Bununla alakalı ancak kazının sonucunda ne tür bir uygulama olduğu ortaya çıkacaktır. Kesin karar o zaman söylenecektir. Şuanda ne olduğunu söylemek pek mümkün değildir" diye belirtti.
(VO-MET-Y)

05.12.2012 14:40:48 TSI

Editör: Wan Haber