İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur, yaptığı yazılı açıklamada, ishalin her yaşta bireyi etkilediğini ve tedavi edilmediği durumlarda özellikle çocuk ve yaşlılarda ölümle sonuçlanan duruma kadar ilerlediğini aktardı.

Klorlama veya kaynatma gibi yöntemlerden geçmeyen kirlenmiş suların uygun şartlarda üretilmeyen ve saklanmayan besinlerin ishale sebep olduğunu belirten Okur, şunları kaydetti:

"İshalli hastalıklarda bulantı, kusma, halsizlik, ateş, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilmektedir. Acil servisler ve polikliniklerimize başvuran vatandaşlarımızın ayakta veya yatarak gerekli tedavileri geciktirilmeden yapılıyor. Kaynağı belli olmayan çeşmelerden su içilmemesi gerekiyor. Şebeke suyu kullanacaklarsa çeşmeyi açtıktan sonra en az 10 saniye akıtıp, kullanmadan önce mutlaka suyu 100 derecede 20 dakika kaynatmalıdır. Çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveler sirkeli temiz suda 30 dakika bekletildikten sonra tüketilmelidir. İshalli hastalık durumundaysa vücutta sıvı kaybı oluştuğundan sıvı açığını karşılamak için su ve sulu yiyeceklere ağırlık verilmelidir." (AA)

Editör: Wan Haber