Sivas Eczacılar Odası tarafından, Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) "Bitkisel Ürünlerin Yanlış ve Bilinçsiz Kullanımına Dair Farkındalık Yaratmak" konulu konferans düzenlendi.
Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa Sağlık İl Müdürü Bahattin İlter, Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, CÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, Kayseri Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Koşar, Sivas Eczacılar Odası Başkanı Uğur Akkuş, Türk Eczacılar Birliği Eczacılık Akademisi öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Konferansta sunum yapan Kayseri Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Koşar, ilaçların sentetik ve doğal olmak üzere ikiye ayrıldığını belirterek, "Doğal ilaçlar ya da halk arasındaki tabiri ile bitki ilaçlarının etken maddeleri birden fazladır. Bitkiyi tek olarak veya bitkinin karışım olarak özünü alıp kullandığınızda birden fazla maddeyi vücudunuza alıyorsunuz. Dolayısıyla o birden fazla maddeyi alırken hem toksik etkilerini hem de etkileşimlerini birlikte düşünmeniz gerekiyor. Bu nedenle bitkisel ürünlerde karışımları yapmak veya önermek oldukça risklidir. Bilen bir kişinin bunu yapması gerekir" dedi.
Koşar, son zamanlarda revaçta olan afrodizyak ve zayıflama etkili bitkisel ilaçların da son derece tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, "Bu tür ilaçların satışının medyadan ve internet ortamından yetkisi ve bilgisi olmayan kişilerce yapıldığı biliniyor. Bu tür ilaçların içerisinde yer alan 'sibutramin' maddesi öldürücü olabilir. Genelde merdiven altı üretim yapılan söz konusu bitkisel ürünlerde sibutramin maddesi kullanılmasına rağmen içerik kısmında buna dair bilgi yer almamaktadır" şeklinde konuştu.
Bitkisel ilaçların doğru ve bilinçli kullanılmasını sağlamak için hekimlerin ve eczacıların ortak bir çalışma içerisinde bulunması gerektiğini dile getiren Koşar, "Tıp fakültelerinde bitkisel ilaçların eğitim olarak verilmesi gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2004 yılında yayınlanan raporda bitkisel ilaçların sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için kalite, güvenlik ve etkinlik kriterlerini taşıması gerekiyor" dedi.
(UY-ZB-Y)

16.02.2013 10:07:00 TSI

Editör: Wan Haber