Dicle Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Siraç Özerdem, bitkilerde görülen pas hastalığına karşı "Passavar" adında proje geliştirdi.
Tarım ve Çevre Bilişimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, değerlendirme toplantısını bu kez İstanbul Teknik Üniversitesi Uydu Haberleşmesi ve Uzaktan Algılama Merkezi'nde yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Berke Üstündağ'ın başkanlığında yapılan toplantıya çeşitli üniversitelerden birçok öğretim görevlisi katıldı. Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Siraç Özerdem de toplantıda, "Passavar" adını verdiği projeyi tanıttı. Projeyi bitkiler üzerinde etkili olan pas hastalığına karşı geliştirdiklerini aktaran Özerdem, "Türkiye'de büyük bir kayıp var. Bu pas hastalığından dolayı fotosentez gerçekleştirilemediği için kalite ve verim etkileniyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'de pas hastalığından dolayı büyük kayıpların yaşandığını belirten Özerdem, "2010 yılında 1 buçuk milyon ton kayıplara geçmiş. Bunun önüne geçmek gerekiyor. En büyük handikap çiftçi bunun önüne geçmek için bir şey yapmıyor" dedi.
(OY-ÇK-CC-Y)

17.01.2013 15:40:57 TSI

Editör: Wan Haber