Sarıkamış şehitleri anısına 29 Aralık 2012 tarihinde İstanbul'dan yola çıkan ve dün Samsun'a ulaşan bisikletçiler, geceyi şehirde geçirdikten sonra bugün Trabzon'a uğurlandılar.
İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Bisiklet İl Temsilciliği tarafından bu yıl 4.'sü düzenlenen 'Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu'na katılan bisikletçiler Samsun'da mola verdi.
1915 yılında Zemheri ayında donarak hayatını kaybeden 90 bin şehidin anısına gerçekleştirilen tur kapsamında Samsun'a gelen bisikletçiler, bir gece konaklamalarının ardından Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törenle Trabzon'a uğurlandılar.
Törende konuşan İstanbul Bisiklet İl Temsilcisi ve Kafile Başkanı Tuna Akyüz, "Biz bisiklet sporcuları olarak geçmişimize, tarihimize çok önem veriyoruz ve gelecek nesillere de bunu anlatmanın yollarını arıyoruz. Bu uğurda geçmişimizi, genç kardeşlerimize hatırlatmak üzere, Sarıkamış'ta donarak ölen ve bize bugünleri armağan eden ecdadımıza bisiklet camiası olarak minnet duygularımızı ifade edebilmek, vatan toprağından birer nebze mezarlarına örtebilmek için dualarla yola çıktık" dedi.
Sarıkamış şehitlerinin önemli ve anlamlı olduğunu belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise, "Bizim için orada mücadele eden atalarımızı iyi bilmek ve onların yapmış olduğu mücadeleden ders çıkarmamız gerekiyor. Özellikle bugün özgür bir ülkede, bağımsız bir bayrak altında yaşıyorsak bunu geçmişimizde mücadele eden ecdadımıza borçluyuz. Bu bakımdan geçmişimizi iyi bilirsek, geleceğimize daha güvenle bakarız. Bu bisiklet turunu, Sarıkamış şehitlerimizi anlama ve onları anma, gençlerimizin konuya sahip çıkması adına oldukça önemli bir etkinlik olarak görüyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İstanbul Bisiklet İl Temsilcisi ve Kafile Başkanı Tuna Akyüz, Vali Aksoy'a flama hediye ederken, Vali Aksoy da bisikletçilere Sarıkamış'taki şehitlere götürülmek üzere bir kavanoz toprak verdi. Bisikletçiler daha sonra Vali Aksoy'un startı ile Samsun'dan ayrılarak Trabzon'a doğru hareket etti. Toplam bin 856 kilometre pedal çevirecek olan grup, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan ve Kars illerini geçerek Sarıkamış'a ulaşacak.
Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene Bisiklet Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Keleş ve Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili İsmail Tekin de katıldı.
(GKH-SLH-Y)

01.01.2013 11:40:39 TSI

Editör: Wan Haber