Gazetecilik serüvenim 2000 yılında başlamıştı.

Tarihler Eylül 2000’i gösterdiğinde, ağabeyim; ‘Van’da Şark Yıldızı adında çok büyük bir gazete açılıyor, tüm bölgeye hitap edecek. Çalışmak ister misin?’ demişti.

Ben o günlerde Beden Eğitimi Bölümü’ne hazırlanıyor ve bambaşka hayaller kuruyordum. Kars ve Van’daki üniversitelerin beden eğitimi bölümüne girmek için harcadığım büyük çabalarım, 2-3 saniyelik parkur gecikmesi yüzünden olumsuz neticelenince, gazetecilik kulvarına adım atmıştım.

Kazım Karabekir Caddesi üzerinde, o zaman ismi İntervan Çarşısı olan kocaman bir yer kiralanmıştı gazete için. Dizgi odaları, muhabir odaları, matbaa bölümü, yetkililerin ayrı ayrı odaları, çay ocağı, mutfak, lavabo vs tam bir kompleks…

Vezir Baş tarafından Nail Başıbüyük’ten devralınan İkinisan Gazetesi’nin yanı sıra; Şark Yıldızı Gazetesi’nin 02 Ekim 2000 tarihindeki ilk sayısının çıkması için büyük bir heyecan yaşıyorduk.

Ekibimizde; gazetenin Sahibi Deniz Baş ve Ağabeyi Murat Baş, Genel Yayın Yönetmeni Müştehir Karakaya, Haber Müdürleri Alihan Hasanoğlu, Mehmet Feyat, Abone Sorumlusu Mütesir Kırmızıkaya, Personellerden Sorumlu Cevdet Aslan, Dizgi Sorumluları Ersin Bayram ve bendeniz Bişar Ulutaş, Matbaa Sorumlusu Feridun Karakaya, matbaacılar Şahin Kırmızıkaya, Necat Karakaya, muhabirler Kıymet Taşkıran, Yasin İpek, Emin Uçar, Halkla İlişkiler Müdürü Sema Görgülü başta olmak üzere çok geniş bir kadro yer alıyordu.

Ve belirlenen tarihte (02 Ekim 2000) Van’ın ilk dört renk ulusal boy günlük ofset gazetesi yayın hayatına ‘merhaba’ demişti.

İlk sayısı 10 bin basılan ve fuarda dağıtılan Şark Yıldızı Gazetesi’nde, benim de ilk köşe yazım yayınlanıyordu: ‘Araba Külüstür, Şoför Gülüştür’

O dönemler kullandığımız Macintosh bilgisayarların sürekli arızalanması, elektrik kesintileri, internetin sınırlı kullanım olanağı, bir haber ve reklamın üç-beş yetkiliden onay alındıktan sonra yayınlanması gibi çeşitli nedenlerden dolayı gecenin geç saatlerine kadar çalışıyorduk.

Acı-tatlı bir yılı aşkın bir süre sonra, başka bir iş dolayısıyla, gazeteden ayrılmak zorunda kaldım. Buradaki işlerim istediğim gibi yürümeyince, Şark Yıldızı Gazetesi’nde benden sonra işe başlayan ve sonraki süreçte ayrılan Özgür Yemen Başkale ile birlikte haftalık gazete kurmaya karar verdik.

Tarihler 25 Ocak 2002’yi gösterdiğinde, Halitoğlu İş Merkezi’nin alt katında sadece bir masa ve birkaç sandalyenin sığdığı bir büro kiraladık ve bir bozuk bilgisayarla Bölge Gazetesi serüvenimize atıldık.

Bir pozlu fotoğraf makinesi ve bir ses kayıt cihazı eşliğinde topladığımız haberleri dizip, iki adet CD’ye kaydettikten sonra, bu CD’leri hurda bir motosikletle Gaziantep’e gidecek iki ayrı otobüse yetiştirmeye çabalardık. İmkânsızlıklar yüzünden haftalık gazetemiz elimize sürekli geç geliyordu. Topladığımız üç-beş reklamla ayakta kalıyorduk.

Sonraki süreçte Merhum Aziz Aykaç’ı kadromuza kattık. Askerden yeni gelmiş Sıtkı Yıldız’ı yanımızda muhabir olarak yetiştirmeye çalıştık. Kıymet Taşkıran’ın gönüllü gayretleri, Yasin İpek’in hızlı muhabirliği, Serkan Aslan’ın hem muhabirlik, hem reklam sorumluluğu ile gazetemizin adından söz ettirmeyi başardık. Sonraki süreçte Mehmet Eriş, Sefa Turalıoğlu, İlknur Kıran, Erdal Yıldız, Ercan Kaçmaz, Nuri Özkan gibi fahri çalışanlarımız, Bölge’yi yükselişe geçirdi.

Gazetemizde çok geniş bir yazar kadrosu yer almaya başladı. Aydın Talay, Ali Laleci, Ümit Kayaçelebi, Muhsin Bozkurt, Mehmet Çelik, Zeynel Abidin Alptekin, Nedim İlikçi, Fuat Arpa, Mehmet Feyat, Salih Aldemir, Nurullah Ulutaş, Cevat Akkanat, Sinan Başak, M.Zahir Ertekin, İhsan Öztürk, Cafer Karakoç, Abbas Güven, Ziya Türk, M.Necip Yavuzer, Ramazan İlhan, Cihat Aras, Hasan Oktay, Abdurrahman Adıyan, Orhan Demirtaş, Salih Deniz, Sait Ekinci, Engin Konca, Bülent Karakaş gibi yazarlar sayesinde Van’ın en fazla okunan gazetesi olmayı başardık.

Gazeteciliğimin üçüncü yılında Vangölü Gazeteciler Cemiyeti’nin Olağan Kongresi’nde, Emin Toker’den sonra en fazla oyu alarak yönetim kurulu üyesi olmam, düşmanlarımın sayısını da artırıyordu; bunu sonradan öğrenecektim.

Ortağım olan Özgür Yemen Başkale’nin matbaa kurma hayali, ikimizin yollarını ayırdığında, tarihler 2003’ün Kasımını gösteriyordu.

Ben haftalık Bölge Gazetesi’ni tek başıma çıkarmaya çabalıyor, aynı zamanda elle dizilen Vansesi Gazetesi’nin de fahri muhabirliğini yapıyordum.

O dönemler resmi ilan alan gazeteleri denetleyen Valilik Basın Müdürü İkram Kali’nin ısrarı, Vansesi Gazetesi’nin ofset yayınına geçmesine vesile olmuş, ben bu gazetede iki yıl boyunca dizgi sorumlusu ve Haber Müdürlüğü görevini yürütmüştüm. Gazeteye bir günde 7-8 resmi ilan dizdiğim bu yıllarda, Türkiye’de üvey gazetecilik modası başlıyordu.

Pastanın büyüklüğü, o dönemler Bölge Gazetesi’nde yazarlık yapan ve Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü’nden emekli olan yazarımız Cafer Karakoç’un benimle ortaklık yaparak söz konusu gazeteyi günlüğe geçirmemize yol açıyordu.

Tarihler 16 Mayıs 2005’i gösterdiğinde Bölge Gazetesi’nin ilk günlük yayını okuyucularıyla buluşuyordu. Bu arada Van’daki mevcut gazeteler de bu dönemler ikinci ve üçüncü günlük gazetelerini yayın hayatına geçiriyordu.

Sonraki süreçte Bölge Gazetesi’nde, -şimdi farklı kuruluşlarda çalışan- Ercan Aslan’dan Fehmi Tekdur’a, Erdal Yıldız’dan Ali İhsan Öztürk’e, Aysel Ertunç’tan Selahattin Düşün’e, Hacı Yılmaz’dan Burhan Ergin’e kadar çok sayıda isim çalıştı.

Gazetecilik serüvenime, Mayıs 2008-Ağustos 2009 tarihleri arasındaki askerlik görevim dolayısıyla ara vermek zorunda kaldım. Sonraki süreçte gazeteciler arasındaki dedikodu ve çekemezlik, ilde iki-üç ayrı gazeteci örgütünün kurulmasına yol açtı ve bizler de Anadolu Basın Yayın Birliği Şubesi’ni kurduk.

Nisan 2011 tarihinde Basın İlan Kurumu Van’da şube açtı.

Resmi ilanlar artık bu kurum aracılığıyla dağıtılacak ve bir yıl sonra tüm gazeteler hassasiyetle denetlenecekti.

Ekim-Kasım 2011 tarihlerindeki depremler denetimleri erteledi.

2013 yılının başlarında birkaç toplantı yapan Basın İlan Kurumu yetkilileri, ildeki gazetelerin sayısının 12’den 6’ya düşmesi için çağrıda bulundu. Kısa süreli tartışmalar sonrası karar alındı ve resmi ilan alma hakkı sadece altı gazeteye verildi.

Bizler de Bölge Gazetesi olarak 19 Temmuz 2013 tarihinden itibaren Vangölü Ekspres Gazetesi’yle birleştik.

1 Ağustos 2013 tarihi itibariyle yeni yayın dönemimize ‘merhaba’ dedik.

Ağabeyim, 13 yıl önce ‘Van’da büyük bir gazete açılıyor’ diyerek, Şark Yıldızı Gazetesi’nin doğumunu müjdelemişti.

İşte bu gazete de, birleşme sonrası yaşamına ‘elveda’ dedi; 60 yıllık Van Postası ve 55 yıllık İkinisan Gazetesi gibi…

Editör: Wan Haber