Hayvancılık konusunda yetkili birliklerin bir araya gelerek, hayvancılığın sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığı Ocak ayı birlik başkanları toplantısı, Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Ortak akıl istişare toplantısına; Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Sevgi, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Osman Güder, Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Taneli, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Süt Üreticileri Birlik Başkanı Aziz Kurtoğlu, Damızlık Birliği Başkanı Ergün Günaydın, Veteriner Hekim Oda Başkanı Ertuğrul Özdemir, Alabalık Üreticileri Birlik Başkanı Fatih Kabakaş, Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Ramazan Kırma ve birlik yöneticileri katıldı.
Toplantıda, 3 ana gündem maddesi masaya yatırılarak yetkililerden sorunların çözümü istendi. Açılış konuşmasını yapan Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Taneli, hayvan pazarına giren hayvanların kontrolü, işletmelerde bulunan hayvanların bilgilerinin güncellenmesi ve kesimlerde yağlı ve yağsız et kesimlerinin sıkıntısını dile getirdi. Taneli, "Sorunların çözümü bir kişinin, bir belediyenin, bir kurumun yapacağı iş değil. Ancak herkes el birliği yaparak ortak akılda birleşirsek sorunları çözebiliriz. Yaptığımız toplantıların da amacı bu. Malatya'da 42 bin işletme var. Bir işletmede 100 hayvan var ise 10 tanesi kayıtlı gerisi değil. Bunları kayıt altına acilen almak ve bilgileri güncellemek durumundayız. Üreticilerimiz çok zor durumda. Biz hayvanlara küpe takılması yerine bilgilerinin güncellenmesini istiyoruz. Devletin verdiği hayvan başına para Malatyalı üreticilere verilemeden geri iade oluyor. Yılda yaklaşık 25 milyon gibi bir paradan bahsediyoruz. Güncellenme yapılmadığı takdirde ne teşvikten faydalanılabilir, ne de sorunlar çözülür. İkinci en büyük problem ise canlı hayvan pazarına getirilen hayvanların sıkı denetimden geçirilmemesi. Giriş çıkışların kontrollerinin tam olarak sağlanmasını, dezenfeksiyonunun yapılmasını istiyoruz. Kimin yetkisindeyse onlardan rica ediyoruz. Evrakları eksik olanların kesinlikle hayvan pazarına alınmamasını istiyoruz. Üçüncü bir konu ise, kombinalarda kesilen hayvanlar daha önce yağları alınmadan tartılıyordu. Şimdi ise iç yağların yanında dış yağlarının da alınması neticesinde üretici ciddi anlamda zarara uğruyor. Bunları çözmek de siz yetkililere düşüyor. Bizler birlik yöneticileri olarak üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız. Sizlerden de aynı anlayış içerisinde üreticilerimizin sorunlarını çözmenizi bekliyoruz" ifadelerini kaydetti.
Sözlerine, "Ortada bir cenaze var, bunu hep beraber kaldıracağız" cümlesiyle başlayan Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten, "Sıkıntılar sürekli gündemde. Hatırlanacağı gibi bir toplantı yaptık ama ortamın gerginliğinden bir netice alamadık. Burada yapacağımız toplantıda sorunu çözeceğiz. En büyük problem hayvan pazarına giriş ve çıkışların denetim altına alınması. Alınacak kararları uygulamalıyız ki neticeye varalım. Sorumluluk noktasında Belediyemiz, cezalandırma konusunda ise Tarım İl Müdürlüğümüz yetkili. Sonuçta biz siyasi bir kuruluşuz. Aktif olarak Tarım İl Müdürlüğü üzerine büyük iş düşüyor. Biz üzerimize düşen kısmını yapmayı taahhüt ediyoruz" şeklinde konuştu.
Tarım İl Müdürü Ali Selvi de, "Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil. Kanunlar çerçevesinde üreticilerimize hizmet etmek bizlerin asli görevi. Sorunları çözebilmemiz için konuyu iyi inceleyip sorunu iyi teşhis etmeliyiz ki çözümü doğru yapalım. Hayvan pazarına gelince çevre illerde haftanın 7 günü hizmet veren tek yer Malatya hayvan pazarı. Başka illerden pasaportsuz, sağlık raporsuz hayvan getiriliyor. Önce mal alıp satanların kurallara uyması gerekiyor ki dışarıdan gelen hastalıklı veya pasaportsuz girişleri engelleyelim. Malatya'da çok fazla kayıtsız hayvan olduğu söyleniyor ama ben buna katılmıyorum. Malatya'nın kayıtsız hayvan sayısı az. Dışarıdan gelenlerde sorun. Bunun tek sorumlusu ise alım ve satım yapanlardır" dedi.
Toplantı sonunda, canlı hayvan pazarının saat 05.00'de açılması ve akşam en geç saat 17.00'de kapanması, Gıda Tarım İl Müdürlüğü tarafından güncel olmayan işletmelerin kontrol edilerek güncellemesinin sağlanması, hayvan pazarına sevksiz pasaportsuz 21.01.2013 tarihi itibariyle girişlere kesinlikle müsaade edilmeyeceği, birlik başkanları ve yetkililer tarafından karara bağlandı.
(NA-SO-Y)

16.01.2013 16:15:24 TSI

Editör: Wan Haber