Çorlu'da Kasım ayından bu yana grevde , 22 Ocak 2013 tarihinden beri ise açlık grevinde olan işçilerin üye olduğu Birleşik Metal İş Sendikası Çorlu Şube Başkanı Hazır Fedai Duvan: "Davamız, iş ekmek ve hak mücadelesi davasıdır" dedi.
Açlık grevine22 Ocak 2013 tarihinde başladık. Grev mücadelemizi ise 14 Kasım 2012 tarihinde başladıklarını anımsatan ve ilk 5 kişilik grup içerisinde yer alarak açlık grevine de katılan Birleşik Metal İş Sendikasının Çorlu Şube Başkanı Hazır Fedai Duvan: "Açlık grevimizin 10. gününü yaşıyoruz. 5'er kişilik dönüşümlü gruplar halinde açlık grevimizi sürdürüyoruz. İlk grubun grevi sona erdi ikinci 5 kişinin açlık grevi ise sürüyor" dedi.
Fabrika yetkilileri ve sendika yöneticileri arasında bir görüşme olacağını belirten Duvan: "Açlık grevimizi ve mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Çalışanların çoğunluğunun kabul edeceği sözleşme yapılana kadar devam edecek" diye konuştu.
Duvan: "İşçilerin talebi ücretlere net 150 TL artış. Yılda 4 tam maaş ikramiye, yakacak bayram ve izin parası dediğimiz sosyal paket adıyla aylık net 100 TL. Bunların ortalama ücretin üzerine eklenmesini istiyoruz. Buna karşılık işverenin teklifi ise ücretlere yüzde 6 zam, maaşlar gününde yatacak, sigortalar ödenecek, sosyal güvenlikten yararlanılacak şeklinde oldu. İşçilere yemek ve servis veriyoruz diyor. Ortalama ücret bin TL kabul edildiğinde işverenin önerdiği zam miktarı 60 TL civarında oluyor. Bunlar zaten Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarında yer alıyor. İşveren Türkiye Cumhuriyeti yasalarını işçiye bir lütufmuş gibi sunuyor" şeklinde konuştu.
Duvan sözlerini şöyle sürdürdü: "14 Kasım'dan bu yana grevdeyiz. Bizim tek istediğimiz yasalar işlesin yetkili merciler duyarlı olsun. Mahkeme fabrikayla ilgili olarak ihtiyadi tedbir kararı koymadı. İnşallah bu karar kısa sürede alınır ve işverenin fabrikadan malzeme çıkarmasının önüne geçilir. Daiyang işçisi, bizler hiçbir zaman yasaların dışına çıkmadık. Ancak müfettişler Güney Koreli işverenin yasa dışına çıktığını tespit ettiler. Bizim teklifimiz olmazsa olmaz bir teklif değil. Görüşmeler, değerlendirmeler yapılarak ortak nokta bulununca çalışanların da sağduyulu olacağına inanıyoruz."
Birleşik Metal İş Sendikası Çorlu Şubesi Başkanı Hazır FedaiDuvan ayrıca: "Ancak Koreli patron daha da duyarsız hale gelirse ölüm oruçlarını başlatıp eylemlerimizin dozunu arttıracağız bundan kimsenin şüphesi olmasın. Davamız, iş ekmek ve hak mücadelesi davasıdır" dedi.
(SŞ)

02.02.2013 16:15:23 TSI

Editör: Wan Haber