Şanlıurfa’nın Yeşildirek Mahallesi’nde oturan ve 6 yıldır kalp ve böbrek rahatsızlıkları nedeniyle çalışamayan 56 yaşındaki Hamet Ay, 2001 yılından beri biriken 8 bin 137 liralık elektrik borcunu ödeyemeyince, evine haciz yapılacağına dair tebligat gelmiş, borcunu ödeyebilmek için 14 yaşındaki kızını başlık parası karşılığında evlendirmeye karar vermişti. İnşaat işçiliği yaptığı dönemde sigortasız çalıştığı için emekli olamadığını ifade eden Hamet Ay, elektrik borcunu ödeyemediği için yaklaşık 6 yıl önce 13 yaşında olan kızı Nebiye'yi başlık parası karşılığında evlendirmiş ve borcun ana parasını ödemişti. Borcunu ödeyebilmek için 14 yaşındaki kızı Güler’i evlendirmek istediğini söyleyerek yardım isteyen Ay ailesine devlet yardım elini uzattı. Haberlerin ardından Ay ailesinin evini ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları inceleme sonucunda evlendirilmek istenen Güler Ay’ı yeniden okula kayıt ettirirken, 1 yıl süre ile kız çocuğuna nakdi yardım yapma kararı aldı. Baba Hamet Ay’a çıkartılacak sağlık raporunun ardından anne Zehra Ay’a da bakım ücreti ödeneceği belirtildi.
Evde yatalak babasının hizmetini gören ve ev işlerini yapan 14 yaşındaki Güler Ay ise yeniden okula başlayacak olmanın heyecanını yaşıyor. Ayrıldığı Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu’na kaydı yapılan Güler Ay, okula kaldığı ikinci sınıftan yeniden devam edecek. Okula başlamanın heyecanını yaşayan Güler Ay, derslerine de çalışmaya başladı. Güler Ay, “Allah razı olsun devletten. Artık evlenmeyeceğim. Babam beni evlendirmeyecek. Okula yeniden başlayacağım” dedi.

Anne Zehra Ay ise, “Kocam hastalandı. Yatalak oldu. Ne yapacağımı bilmiyordum. Kızımı okuldan aldık. Diğer kızım da hastalandı. Hurda toplayıp, ekmek kurutup satıyoruz. Geçimimizi böyle sağlamaya çalışıyoruz. Hangi anne kızının mutlu olmasını istemez. 10 senedir biriken elektrik faturası, sonra da bir anda geldi. Ben evin geçimini mi sağlayayım, elektriği mi ödeyeyim. Dünyalar başıma yıkıldı. Nasıl yapacağımı bilmiyordum. Devletimize teşekkür ederim. Hem kızımı kurtardılar, hem de evimi kurtardılar. Yoksa kızımı evlendirerek, elektrik parasını verecektim. Çok şükür, devlet geldi. Allah razı olsun hepsine, bize el attılar. Hem kızımı, hem evimi kurtardılar” diye konuştu.

Baba Hamet Ay, kendisinin raporunun çıkartılmasını isteyerek, kendisine yardım eli uzatan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

Öte yandan, evin elektrik faturasının ise bir yardım derneği tarafından ödenmek üzere alındığı öğrenildi.

Editör: Wan Haber