Güneşten elektrik üretiminde devrim mahiyetinde bir proje geliştirildi. Nano kuantum parçacıkları sayesinde çok küçük alanda çok büyük verim alınabilecek. 100 hektardaki verim 1 metrekareden alınabilecek. Yani 3-4 metre karelik bir panelden bütün Van’a yetecek elektrik elde edilebilecek.

Güneşten elektrik üretiminde devrim mahiyetinde bir proje geliştirildi. Nano kuantum parçacıkları sayesinde çok küçük alanda çok büyük verim alınabilecek. 100 hektardaki verim 1 metrekareden alınabilecek. Yani 3-4 metre karelik bir panelden bütün Van’a yetecek elektrik elde edilebilecek… Artan enerji ihtiyacı ve bunun sürdürülebilir temiz kaynaklardan karşılanması zorunluluğundan yola çıkan bilim insanları, yürüttükleri projeyle üzeri kuantum parçacıklarıyla kaplı panellerle çok küçük alanlarda yüksek elektrik enerjisi üretmeyi hedefliyor. 

Proje 1 milyon lira destek aldı 
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Demir başkanlığındaki yaklaşık 10 kişilik ekip tarafından geliştirilen proje umut veriyor. TÜBİTAK'ın yaklaşık 1 milyon lira destek sağladığı "Kuantum Parçacık Duyarlı Güneş Hücreleri İçin Yeni Nesil Nanokompozit Elektrotlar" projesiyle güneş enerjisinden çok daha yüksek miktarda elektrik enerjisi üretilmesi için çalışma yürütülüyor.

100 hektardaki verim 1 metrekareden elde edilebilir 
30 ayda tamamlanacak projede temel hedef, yeni nesil elektrotlar oluşturarak, güneş enerjisinden daha fazla elektrik enerjisi elde etmek. Klasik paneller yerine, yarı iletken malzeme olarak üzeri boyutları atomik düzeydeki kuantum parçacıklarıyla kaplı metal oksit paneller üretilecek. Nano boyuttaki kuantum parçacıklarıyla donatılmış yeni nesil elektrotlar ile bugün 100 hektarlık alanda kurulu panellerden elde edilen verimin 1 metrekarelik güneş paneliyle sağlamanın mümkün olabilecek. Bu malzemeler kuantum parçacık duyarlı güneş hücreleri ki bunlar üçüncü nesil güneş hücresi olarak kabul ediliyor. Uzmanlar 3-4 metrekarelik bir panel ile bütün bir şehrin elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini belirtiyor. (VANEKONOMİST)

Editör: Wan Haber