Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı (ESOB) Talat Dinçer, ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirecek kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.
SODES projesi kapsamında Mersin Valiliği koordinasyonunda, Kalkınma Bakanlığınca finanse edilen ve Mersin Çiçekçiler Odası'nca yürütülen 'Bir Buket Umut' projesinin tanıtım toplantısı, Suphi Öner Öğretmenevi'nde yapıldı. Mersin Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer ile oda başkanlarının katılım gösterdiği toplantı, Mersin Çiçekçiler Odası Başkanı Ömer Şahbudak'ın açılış konuşması ile başladı. Şahbudak, çiçekçilik sektörünün ara eleman ihtiyacını gidermek amacıyla bu projeyi hazırladıklarını söyledi. 'Bir Buket Umut' projesinin, 500 proje arasından ilk 50'ye girerek onay aldığını kaydeden Şahbudak, verecekleri eğitim sonunda sektörün ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacını karşılayacaklarını ve özellikle kadınları meslek sahibi yaparak istihdama kazandıracaklarını söyledi.
Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer ise, ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında, sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirecek kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerektiğini belirtti. Kalifiye elemanların bilgi ve becerisinin ekonomik başarının temeli olduğuna vurgu yapan Dinçer, "Meslek eğitimi özelikle iki amaca yöneliktir. Bir tarafta genç insanlara başarılı bir meslek yolu hazırlamak, diğer taraftan ekonomiye vasıflı eleman yetiştirmektir. Günümüzde, hızlı teknolojik değişme ve dünya düzeyindeki yapılaşma değişiminde mesleki teknik eğitimin öneminin çok büyük olduğu herkes tarafından bilinen ve söylenen gerçektir. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin kabiliyetlerini geliştirecek, gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlanmasında ve ülkemizin kalkınmasında en önemli unsur haline gelmesinde mesleki eğitimin önemi çok büyüktür" dedi.
Mesleki eğitimin amacının, toplumların hedefleri ve iş çevrelerinin talepleri doğrultusunda bireylere belirli bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve uygulamanın kazandırılması olduğunun altını çizen Dinçer, "Bu amaç doğrultusunda Mersin Çiçekçiler Odası'nın ihtiyaç duyduğu ara elaman ihtiyacının giderilmesi amacıyla bu proje hayata geçirildi. Bugün ülkemizin en önemli sorunu işsizlik. Mesleki eğitimin özendirilmemesi sonucu, üniversiteli işsizler ordusu oluşturuldu. Ama sanayi başta olmak üzere diğer iş alanlarına baktığınızda ise kalifiye elaman sıkıntısı ortaya çıkıyor. İş piyasasına girmek isteyenlerin belirli bir mesleki eğitimi yok. Eğitim sisteminde aksaklıklar yaşanıyor. Bu aksaklıkların giderilmesi ve mesleki eğitimin özendirilmesi lazım. Bizler esnaf teşkilatları olarak, imkanlarımız ölçüsünde istihdama ve ekonomiye katkı sunma adına projeler hazırlıyoruz. Ama sürekli baltalanarak yok edilen mesleki eğitim sisteminin önü açılarak teşvik edilmelidir" diye konuştu.
Dinçer, bu projede kadınların ağırlıklı olduğuna da dikkat çekerek şöyle devam etti; "Kadınlarımız, üretime katkı sunmak, aile bütçesine katkı sunmak adına bu projelerde yer alıyorlar. Bu kursu bitirdiklerinde kollarına altın bilezik takacaklar. Kimi işyeri açacak, kimi ise mesleğiyle ilgili işlerde çalışacaklar. Projenin hazırlanmasında emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum."
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da yerel yönetimlerin en büyük sıkıntısının işsizlik olduğuna vurgu yaparak, her gün yüzlerce iş başvurusu aldıklarını söyledi.
Mersin Vali Yardımcısı Kadir Okatan, mesleki eğitimi önemsediklerini ancak asıl amacın nitelikli eğitim verilmesi gerektiğini, sadece sertifika vermek için mesleki eğitim verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Hayatta başarılı olmanın yolunun iyi dilek ve çalışmadan geçtiğinin altını çizen Okatan, "Bu prensibi kendimize ilke edinerek sonuca emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bugün SODES projesi kapsamında 'Bir Buket Umut' projesini tanıtımıyla ilgili buradayız. Çiçekçilik sevginin ifade edilmesinde en önemli araç ve asla yok olmayacak bir meslek alanı. Katılımcıların çoğu ise kadınlarımız. Kadınlar bizim eşlerimiz, analarımız. Bu projede yer alarak hem ekonomiye hem aile bütçesine katkı sunacaklar" dedi.
(HSK-Y)

16.01.2013 11:46:39 TSI

Editör: Wan Haber