ABD'nin başkenti Washington'da binlerce kürtaj karşıtı, soğuk havaya rağmen Yüksek Mahkeme'ye yürüdü.
"Hayat Yürüyüşü" adı altında her yıl 22 Ocak'ta yapılan fakat başkanlık yemini dolayısıyla cuma gününe ertelenen eyleme binlerce kişi katıldı. Göstericiler, İskoç bando grubunun öncülüğünde sloganlar atarak Constitution Avenue'den ABD'nin en üst seviyeli mahkemesine yürüyüş düzenledi.
Göstercilerden Brother David, "Bir bebeği öldürmek, açıkçası korkunç bir şey" dedi. David, tecavüz olaylarında bile kürtajın uygun bir çözüm yolu olmadığını savundu. David, "Bir hayatı ortadan kaldırmak, kadın için hem fiziksel hem de duygusal açıdan yıkıcı bir durum. Sonuçta Tanrı onun gebe kalmasını diliyor. Bu şiddet yoluyla olsa bile, Tanrı şer olandan iyi şeyler yaratır" ifadelerini kullandı.
Yürüyüşe Pennsylvania'dan katıldığını söyleyen Kim Kui isimli gösterici ise, "Ben Katolik'im. İnançlı bir insanım. Tanrı'nın da dilemesiyle bu yasayı değiştireceğimize inanıyorum" diye konuştu.
Rebecca isimli bir diğer kürtaj karşıtı ise, "İnsanların hayat hakkı için sesimizi duyması, buradaki insanları görmesini istiyoruz. Biz buradayız demek istiyoruz. Sayımız yüksek, sesimiz gür" ifadelerini kullandı.

ABD'DE KÜRTAJ
ABD'de Yüksek Mahkeme'nin 22 Ocak 1973 tarihinde verdiği tarihi kararla, ülke genelinde kürtaj yasal hale gelmişti. Bununla birlikte daha sonra bu konuda getirilen düzenlemeyle kürtajda, ceninin anne karnında olmadan da yaşayabilmesi anlamına gelen "yaşayabilirlik" kıstası da aranıyor. "Yaşayabilirlik" kıstasına yaklaşım, eyaletten eyalete değişebiliyor, ancak genellikle bu kavram hamileliğin 24. haftası ve sonrasına tekabül ediyor. Birçok eyalet bu hafta ve sonrasında, cenin artık anne karnında olmadan da yaşayabileceği için, artık anayasanın 4. maddesinde hakları açıkça belirtilen bir 'yurttaşa' dönüştüğünden kürtaj yapılamayacağını savunuyor. Ama son yıllardaki tıbbi gelişmelerin ceninin 24 haftadan da önce 'yaşabilirliği'ni ortaya koyması, bu kavramı belirsiz ve tartışma konusu hale getiriyor.
(İHA-OK-D)

26.01.2013 11:35:13 TSI

Editör: Wan Haber