Sırbistan'ın güneyinde yaşayan Arnavutlara destek için binlerce Kosovalı, Priştine'de meydanlara döküldü.
Arnavutların çoğunlukta olduğu Preşova, Buyanovça ve Medvece şehirlerini kapsayan Sırbistan'nın güneyindeki Sırp yönetiminin Arnavutlara uyguladığı baskıcı politikalarına karşı koymak için Vetevendosje Hareketi'nin (Kendin Karar Al) organize ettiği protesto eylemine binlerce vatandaş katıldı. Sırbistan'ın protesto edildiği eyleme, Makedonya, Arnavutluk ve Preşova bölgesinden gelen Arnavutlar da destek verdi. Priştine Ulusal Kütüphane binasının önünde toplanan göstericiler daha sonra Priştine caddelerinde 2 saat süren destek yürüyüşünde bulundu. Arnavut milli bayraklarıyla protesto gösterisine katılanlar, "Faşist" ibaresinin yer aldığı Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç'in resimlerini ve "Preşova'ya Özgürlük" yazılı pankartlar taşıdı. Eksi 10 derece soğuk ve karlı havada protestoya katılan vatandaşlar, yürüyüşün ardından Kosova hükümeti ile Ulusal Tiyatro binaları arasındaki meydanda toplandı.
Protesto gösterisinde konuşan Vetevendosje Hareketi Lideri Albin Kurti, Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç arasında Brüksel'de yapılan müzakerelerde Preşova'nın Sırplara bağışlandığını belirterek, "Protestomuz Taçi-Daçiç koalisyonuna karşıdır" dedi.
Sırbistan'daki Arnavutları koruyamadığı için Kosova kurumlarını eleştiren Kurti, Sırbistan'ın güneyinde yaşayan Arnavutlara derhal temel hak ve özgürlüklerin sağlanmasını, Kosova'nın toprak bütünlüğünün korunması ve Sırp güçleri tarafından Preşova şehir merkezinden kaldırılan şehit anıtının tekrar yerine koyulmasını talep etti.
İHA'ya açıklamalarda bulunan göstericilerden Xhevrije Nuredini, Sırbistan'daki Arnavut kardeşlerini her zaman destekleyeceklerini belirterek, Sırbistan'ın davranışlarının insanlıkla bağdaşmadığını belirtti. Ali Alu ise protestoya Preşova Vadisinde yaşayan Arnavutları desteklemek için katıldıklarını anımsatarak, Sırplar tarafından Preşova şehrinde kaldırılan anıtın tekrar yerine koyulmasını istedi. Sıkı güvenlik tedbirlerinin alındığı protesto gösterisi olaysız sona erdi.
Geçenlerde Sırbistan'ın güneyindeki Preşova şehrinde, 2001 yılında Sırp güvenlik güçleri ile kısa adı UÇPMB olan Preşova, Buyanovça ve Medvece Kurtuluş Ordusu şehitlerinin anısına dikilen anıt, Sırp jandarması tarafından kaldırılmıştı. Anıtın kaldırılması, Kosova ile Arnavutluk'un sert tepkisine yol açmıştı.
(EK-MS-ÖZ-D)

26.01.2013 19:02:18 TSI

Editör: Wan Haber