Kadın Koalisyonu bir açıklama yayımlayarak genel seçimlerde binlerce kadının oy kullanamadığını kaydetti. Yüksek Seçim Kurulu'na sorular yönelttiklerini belirten Kadın Koalisyonu Sığınaklarda/Kadın Konukevlerinde kalan kadınların oy kullanma hakkını güvence altına almak için ne tür önlemler aldıklarını sorduklarında 'Hiçbir çalışmamız yok' cevabını aldıklarını bildirdi.  

7 Haziran Genel Seçimlerine kısa bir zaman kala devletin seçme hakkıyla ilgili ne tür çalışmalar yaptığını araştıran Kadın Koalisyonu, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sorular yöneltti. Konuyla ilgili açıklama yayımlayan Kadın Koalisyonu, YSK'nin  sığınmaevlerinde yaşayan kadınların oy kullanmasıyla ilgili bir çalışma yapmadığını ortaya koydu. 2013 yılında yaklaşık 1600 kadının sığınmaevlerinde  kaldığının belirtildiği açıklamada, devletin sığınakta kalan kadınları yurttaş olmaktan çıkarmak değil, güvenliklerini garanti altına alarak oy kullanma haklarını sağlamak zorunda olduğu ifade edildi.

'HİÇ KİMSE BİLGİLENDİRİLMİYOR'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki bakım kurumlarında bulunan seçmenlerin oy kullanma hakkının nasıl güvence altına alındığı sorusuna “Bakım kurumlarında bulunanlar bulundukları bakım kurumlarında kurulacak sandıklarda oy kullanabilmektedirler” cevabını alıklarının dile getirildiği açıklamada, kamu ve özel bakım kurumlarında oy kullananların oylarını bağımsız iradeleriyle verebilmelerine, verdikleri oyların gizliliğinin nasıl sağlanacağına, kurum yöneticilerinin seçmenlerin tercihlerini belirleyecek uygulamalardan uzak durmalarına ilişkin bir bilgi alınamadığı aktarıldı. YSK'nin buralara yönelik uygulamalarla ilgili de sorular sorduklarının belirtildiği açıklamada "Yönlendirildiğimiz YSK web sitesinde sadece bir dizi genelgeyle karşılaştık. Okuma yazma bilmeyenler , ana dili Türkçe olmayanlar, görme engelliler, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için hiçbir şey yapılmıyor. İnsanların nasıl oy vereceklerini, haklarının ne olduğunu, genelgelerde yazan kurallar hakkında ne kadar bilgilendirildiklerini hiç öğrenemedik" dendi. (Ankara/EVRENSEL) 

Editör: Wan Haber