Bingöl Valiliği'nde Kentsel Dönüşüm Kanunu hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Bingöl Valiliği toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan uzmanlar, Belediye Başkan Vekili Ahmet Gündoğdu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Külekçi, ilgili kurumlardan yetkililer ve inşaat mühendisleri katıldı. Toplantıda konuşan Bingöl Valisi Güvençer, Bingöl için büyük önem taşıyan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın deprem riski taşıyan alanların dönüşümü ve depreme karşı dayanıklı yapılar inşa edilmesi kapsamındaki mevzuatın işleyişinde merkezi ve yerel yönetimlerin yanı sıra vatandaşların da katılımıyla olası afetlere karşı zararın en aza indirgenmesinin hedeflendiğini ifade etti. Risk alanlarının belirlenmesinde arsa ve yapı sahiplerinin, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkili olduğunu belirten Güvençer, "Risk alanları ve kentsel dönüşüm alanlarının tespitinden ilgili kişi, kurum ve kuruluşların başvuru hakkı var. Riskli alan olduğu tespit edilen yerlerdeki yapıların güçlendirilmesi ya da yıkım kararı kat sahiplerine bırakılmış durumda. Afetlere karşı dayanıklı yapılar yapılması için riskli binaların yıkımı ve yeni alanlar belirlenmesi hususunda ilgili kanun ile önemli hususlar getirilmiştir. Deprem kuşağında olan Bingöl büyük bir risk taşıyor. Afetlerden önce gerekli tedbirlerin alınması, olası bir afette daha büyük kayıpların önüne geçecektir. Kentsel Dönüşüm Kanunu, bu yönden etkili çalışmalara olanak sağlıyor" dedi.
Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Külekçi ise, Türkiye'nin büyük bölümünün 1. derecede deprem kuşağı üzerinde olduğunu hatırlatarak, yapıların dayanıklı ve depreme uygun yapılmasının önemine dikkat çekti.
İnşaat Mühendisi Serkan Işık da, yaptığı sunumda Türkiye'nin üçte ikisinin 1. derece deprem bölgesi olduğunu belirterek, meydana gelen depremlerin binlerce insanın yaşamına mal olduğunu hatırlattı. Işık, "6306 Sayılı Kanun, afet riski olan alanların iyileştirilmesi yönünde mevzuat ve usulleri içermektedir. Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında vatandaşlarımız, risk taşıyan binalarının incelenmesi konusunda başvuruda bulunabilirler. Bunun için vatandaşların, ilgili arsa ya da yapının tapusu ile başvurularını yapmaları yeterlidir. Tarihi binalar kapsam dışı olduğu için risk tespiti yapılamamaktadır. Bu konuda lisans almış ilgili kurum ve kuruluşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sayfasında yayımlanmaktadır. Bu kanun, riskli yapıların iyileştirilmesinin yanı sıra estetik yapıların inşası içinde önemlidir. Ayrıca 5393 Sayılı Kentsel Dönüşüm Gelişim Proje alanları kapsamında Bingöl'de İnönü Mahallesi'nde 2 bin 100 hektar alan üzerinde 227 konut programda yer alıyor" dedi.
Jeofizik Mühendisi Selçuk İnal da, son 100 yılda Bingöl'de meydana gelen büyük depremler ve sonrasındaki acı bilanço hakkında bilgilendirme yaparak kentsel dönüşümün kayıpların asgariye indirilmesinde büyük rol oynayacağının altını çizdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Daire Başkanı Halit Taş, kentsel dönüşümde finansal kaynağın önemine dikkat çekerek bu konuda kentsel dönüşüm için gerekli fonların oluşturularak kaynak sağlandığını belirtti. 2003 Bingöl ve sonrasında meydana gelen Van depremlerinin bu kanunun oluşturulmasını kaçınılmaz yaptığını ifade eden Taş, ilgili mevzuatlarla riskli binaların tespit edilerek yıkımında gerekli kolaylıkların sağlandığını belirterek, vatandaşların sağlam ve güvenli binalarda oturmasının amaçlandığını kaydetti.
(EY-MSA-Y)

19.02.2013 15:21:32 TSI

Editör: Wan Haber