Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından "Binalarda Enerji Verimliliği ve Isı Yalıtımı" konulu toplantı düzenlendi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Şafak Hengirmen, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası yetkilileri ve ilgili kişiler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Şafak Hengirmen, Gaziantep'te kişi başına düşen karbon ayak izlerinin oranını araştırırken ortaya İklim Eylem Planı'nın çıktığını söyledi. Hengirmen, İklim Eylem Planın Türkiye'de tek ve örnek bir proje olduğunu söyledi. Enerji üretimini hangi alanlarda olduğunu araştırmak istediklerini ve israf olan bölgelerde bunu kısıtlamak için bir proje geliştirdiklerini vurgulayan Hengirmen, Gaziantep'te enerjinin yüzde 34'lük kısmının sanayide, yüzde 33'lük kısmının ise konutlarda kullanıldığını belirtti. Hengirmen, "Bu oran bir birine çok yakın. Bu durum gerçekten çok yüksek bir enerji tüketimini ortaya koyuyor. Bunun için neler yapabiliriz diye bir araştırma yaptık. Kişi başına düşen karbon ayak izini araştırdık. Kişi başına 3,5 ton karbon izi tespit ettik. Hedefimiz 2023 yılına kadar kişi başına düşen karbon ayak izini yüzde 20'ye düşürmek" dedi.
SIFIR ENERJİ TÜKETEN BİNA PROJESİ YAPACAĞIZ
Şuanda AB ülkelerinin de aynı konu üzerinde yoğunlaştığını dile getiren Şafak Hengirmen, 2013 yılında İspanya, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde sıfır enerji tüketen binaların yapımı gibi bir projeyi Gaziantep'te başlatmak istediklerini kaydetti. Bu projenin yanı sıra mevcut binaların enerjilerinin yenilenmesi ve asgariye indirilmesini hedeflediklerini işaret eden Hengirmen, Avusturya'da bir belediye şirketi mevcut bir binayı 20 litre mazotla ısıtırken, izolasyon ve ısı yalıtımı kullandığı takdirde bunu 1 litre mazota düşürebiliyor. Bu çok önemli bir tasarruf. Özellikle bu oran fosil enerjiyi kullanan ülkeler için daha da önemli. Biz şehrimizde enerji birim noktaları kuracağız. Bu noktalarda vatandaş istediği zaman bir uzman ile mutahap olacak. Buradan birebir bilgi ve hizmet alabilecekler." değerlendirmesini yaptı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak yeni bir imar alanı açtıklarını, burada enerji verimliliği kriterlerine göre bir Ekolojik Kent kuracaklarını anımsatan Hengirmen, bir başka proje olan "Yeşil Ev" projesi ile yenilenebilir enerji ve güneş enerjisini kullanımını arttırmak istediklerini bildirdi. Türkiye Hukuk İşleri Müdürü Engin Şenol, bu program kapsamında 7 kentte toplantılar yaptıklarını belirterek, birçok milli park, orman alanı, tatlı su kaynaklarını koruma altına aldıklarını bildirdi. Enerji kullanımının ve ısı yalıtımının dünya ülkeleri tarafından birçok toplantılarda gündeme geldiğini, kendilerinin ve STK'ların da birşeyler yapmak için bir araya gelerek fikir alış verişinde bulunduklarını söyledi. Türkiye'de enerjinin yüzde 70'nin ısıtma amaçlı kullanıldığını işaret eden Engin, bu konuda bir takım uyarılar yaparak ülkeye katkı sağlamak istediklerini kaydetti.
ENERJİ İNSANOĞLUNUN DÖRDÜNCÜ İHTİYACI OLDU
Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Sinan Tütüncüler ise, enerjinin insanoğlunun en önemli ihtiyaç ürünlerinden birisi konumuna geldiğini açıkladı. Hava, su ve topraktan sonra enerjinin insanoğlunun dördüncü vazgeçilmez ihtiyacı olduğunu dikkat çeken Tütüncüler, ülkemizde nüfus artışının devam ettiğini ve bu durumun enerji kullanımını arttırdığını savundu. Müdürlük olarak enerji kimlik belgesi oluşturduklarını ve artık binaların bu kimliği kullanmak zorunda olduğunu işaret eden Tütüncüler, insanların bununla birlikte daha tasarruflu enerji kullanacaklarını bildirdi. Gaziantep Elektrik Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı İslim Arıkan ise, Türkiye olarak elektrik tüketiminde dünya sıralamasında 21'ci sırada yer aldığını, yüzde 1'lik oranla ise üretimde 20'ci sırada yer aldığını söyledi.
Türkiye'nin 2023 yılı hedefinin yenilebilir enerji payının yüzde 30'a çıkarmak, doğal gazın payını ise yüzde 30'a düşürmek olduğunu vurgulayan Arıkan, petrol ve doğal gaz ithal etmeyen bir Türkiye ümit ettiklerini kaydetti. Bu durumun çok zor göründüğünü belirten Arıkan, "Enerjide dışa bağımlı olan ülkemizde maalesef ciddi anlamda enerji israfı var. Ülkemizde yüzde 25'i aşan bir enerji kazanım potansiyeli bulunuyor. Enerji santrallerinin düşük ve kötü teknolojileri, enerji hatlarındaki kayıplar bunların sebepleri olarak göze çarpıyor" diye konuştu.
Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu da, Gaziantep'in hava kirliliğine dikkat çekerek, "Ben Gaziantep'in 25 km dışında oturuyorum. Hergün kentte gelirken kentin üzerindeki siyah bir hava tablosu beni gerçekten ürkütüyor. AB ülkeleri binalarda enerji verimliliği ve ısı yalıtımı ile ilgili çalışmalara 1990'lı yıllarda başladılar. Ülkemizde ise 2007 yılında getirilen yasa 2008 yılında uygulanmaya başlandı. Şuanda da ancak yeni yeni çalışmalar hızlandı" şeklinde konuştu.
(ÖK-ÖK-Y)

15.01.2013 17:04:10 TSI

Editör: Wan Haber