Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZAYDAŞ tıbbi atıkların bertarafı konusunda da Kocaeli'ye hizmet vermeye devam ediyor. Bu amaçla il sınırları içerisinde 579 noktadaki sağlık kuruluşuna ulaşan ekipler, 2012 yılı içinde yaklaşık bin 800 ton tıbbi atığı toplayarak bertaraf etti.
Sağlık kuruluşlarınca üretilen tıbbi atıkların çevreye zarar vermeden kaynağında toplanması, taşınması, depolanması ve bertaraf edilmesi konusunda yürütülen çalışmalar, çevre ve toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Lisanslı tıbbi atık taşıma araçlarıyla geçen yıl toplanan atığın yaklaşık 13 bin tonunu patolojik atıklar oluşturuyor. Enfeksiyon yapıcı etkenleri taşıdığı bilinen veya taşıması muhtemel olan bu atıklar yakma tesisinde direkt olarak yakılıyor, diğer atıklar ise sterilizasyon tesisi ile zararsız hale getiriliyor.
Özel ambalajlar içerisinde toplanarak lisanslı araçlarla İZAYDAŞ'taki Sterilizasyon Tesisi'ne getirilen tıbbi atıklar, burada özel bir işlemden geçiriliyor. 160 derece sıcaklıktaki buhar ve 5 bar basınç altında 45 dakika süresince tutulan atıklar, sterilize edilmiş, zararlı etkilerinden arındırılmış hale geliyor. Tıbbi atıklar bu işlemden sonra parçalanıp evsel atıklarla beraber depolanıyor.
İl genelinde tıbbi atık toplanan kurum, kuruluş sayısı geçen yıl 579 olarak gerçekleşti. Tıbbi atıkların üretiminde ilk üç sırayı devlet hastaneleri, özel hastaneler ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi alıyor. Bu hastaneleri, diyaliz merkezleri, özel tıp merkezleri, askeri hastaneler, laboratuvarlar, aile sağlığı merkezleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri, acil servis hizmetleri, muayenehaneler, evde bakım hizmetleri, sağlık birim ve merkezleri ile daha pek çok sağlık kuruluşu izliyor.
(UU)

15.01.2013 12:45:02 TSI

Editör: Wan Haber