Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,
son 10 yıl içerisinde Türkiye'nin ulaşımda büyük bir değişim yaşadığını söyledi.
Binali Yıldırım, ziyarete geldiği Isparta'da çeşitli incelemelerde bulundu. Yıldırım, ilk olarak yapımı devam eden Göltaş Çimento Kavşağı'nda incelemelerde bulundu, ardından sivil toplum örgütleri temsilcileriyle ilin ulaşım sorunları üzerine bir toplantı yaptı. Son 10 yıl içerisinde Türkiye'nin ulaşımda büyük bir değişim yaşadığını söyleyen Yıldırım, Türkiye'yi 2023'e hazırlayan önemli projeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.
2003 başında 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yola, 10 yılda 16 bin 250 kilometre ilave ettiklerini söyleyen Yıldırım, bu şekilde toplam 22 bin 351 kilometre bölünmüş yol oluştuğunu aktardı.

74 BÖLÜNMÜŞ YOL HATTI
Türkiye'de birbirine bölünmüş yollarla bağlanan il sayısının 6'dan 74'e çıktığını ifade eden Yıldırım, bölünmüş yollarda dünyanın gıpta ile izlediği bir başarıyı yakaladıklarını kaydetti. Hızlı tren projeleri hakkında bilgi veren Yıldırım, Türkiye'nin 60'lı yıllarından bu yana hızlı tren beklentisi içinde olduğunu iletti. AK Parti iktidarından Ankara-Eskişehir ve AnkaraKonya hattı ile bu beklentinin hayata geçirildiğini anlatan Yıldırım, "Türkiye, 40 yıllık bir gecikmeye rağmen, Avrupa'da 6, dünyada 8. hızlı tren işletmeciliğine veya alt yapısına sahip ülke unvanına kavuştu" dedi. Demiryolu ile 15 ilin birbirine bağlanmasını öngören bir proje oluşturduklarını ileten Yıldırım, burada yaşayan nüfusun 36 milyon olduğunu, bu yıl itibariyle Eskişehir, Bilecik, Bursa, Kocaeli, İstanbul hattını bitireceklerini devam eden yıllarda Bursa-Bilecik bağlantısını, ardından Kırıkale-Yozgat-Sivas ile Ankara'dan Afyonkarahisar, Manisa ve İzmir'e bağlantı yapacaklarını söyledi. Yıldırım, bunların 1940'den beri hiç yapılmayan bir şey olduğunu belirterek "Türkiye demiryollarında 60 yıllık kaybını, son 10 yıldır telafi etmek için adeta seferberlik anlayışı ile çalışmalarını sürdürüyor" dedi. Yıldırım, Marmaray'ında bu sene sonunda bitirileceğini söyledi.

HAVA YOLUNDA YOLCU SAYISI ARTTI
Havayolunda önemli başarılar elde edildiğini öne süren Yıldırım, şöyle konuştu: "Havayolu halkın yolu olacak dedik ve bunu başardık. Türkiye'de şu an 49 tane havaalanı var ve bir yılda uçan yolcu sayısının 8,5 milyondan 65 milyona ulaştığı. Dış hatlarda bu sene 130 milyonun üzerine çıkıldı"
Türkiye'nin deniz hudutlarının kara hudutlarından fazla olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "100 yıl önce dünyada birinci olan ülke, 100 yıl sonra kara listede. Türk bayraklı gemiler vahim durumdaydı. 2008'de Türkiye beyaz listeye geçti. Türkiye, deniz ticaretini kontrol eden ülkeler içinde 15. sıraya yükseldi. Türkiye, artık denizlerde hatırı sayılır bir ülke. Uluslararası itibarı var."

BİLİŞİMDE HIZ KESMEYİN
Türkiye'nin bugün üçüncü nesil iletişimde Avrupa'dan, Amerika'dan çok daha iyi durumda olduğunu söyleyen Yıldırım, bilişimdeki gelişmenin Türkiye'nin büyümesine katkı sağladığını söyledi. "İletişimde Afrika seviyesinden aldık, Avrupa'nın ilk 5'inin içine girdik" diyen Yıldırım, "Haberleşmede yapılanlar şapka çıkarılacak düzeydedir. Akıllı telefonlarla artık konuşma daha az yapılıyor. Çünkü telefonu ofis gibi, yaşam destekçisi gibi kullananlar arttı. Yani bu telefonla insanlarımız konuşmaktan çok diğer hizmetleri yapıyor. Bilişimde çok hızlı olduk. İletişim ve bilişimde Türkiye'yi Avrupa'nın ilk 5 ülkesi arasına soktuk. Bilişimde hız bereket ama yollarda felakettir. Yolların kuralı var ama bilişimde hız kesmeyin" şeklinde konuştu.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, daha sonra sivil toplum örgütleri temsilcilerinin görüş ve önerilerini dinleyerek not aldı. Bakan Yıldırım, Isparta-Burdur arasını dağ yolundan birbirine bağlayan Gelincik yolu üzerinde ve daha sonra Isparta Antalya'yı birbirine bağlayan Dereboğazı yolu üzerinde de incelemeler yapacak.
(FK-HO-Y)

10.02.2013 15:03:06 TSI

Editör: Wan Haber