Milletvekili Bilici, beraberindeki AK Parti İl Başkan yardımcıları Osman Türkmen, Ümit Esengül, Fatih Dülger ve Cemal Hasar ile birlikte sanayi sitesi esnafını ziyaret ederek, sorun ve sıkıntılarını dinledi. Esnafın dile getirdiği sınır ticareti konusunda gelinen aşama hakkında açıklamalarda bulunan Bilici, “Van için çok önemli bir konu olan Saray Kapıköy Sınır Kapısı malumunuz hükümetimiz döneminde açılmıştır. Bu kapının işlevsel hale gelmesiyle Van ekonomisine ne derece katkı sunacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bizim için bu derece önemli olan kapının şu an istenilen ölçüde işlev kazanmamasının nedeni malumunuz İran tarafınca yapılması gereken 16 kilometrelik bir dere geçişi yolunun yapılmamış olmasıdır. Bu yolun yapılmamasından dolayı haliyle ağır tonajlı araçların gidiş gelişi mümkün hale gelmemektedir. Tabi geçmişte bu yolun yapımı konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, Sayın Kalkınma Bakanımız ve Sayın Gümrük Bakanımız İran makamlarına diplomatik baskı uyguladılar, fakat buna rağmen maalesef yolun yapımı gerçekleşmedi. Hatta o yolu biz yapalım teklifinde dahi bulunmuştuk. Bu son süreçte ise benim de üyesi olduğum İran Dostluk Grubu üyeleri ile birlikte Kalkınma Bakanımız ve Gümrük Bakanımızın girişimleri neticesinde İran makamları ile konu hakkında yeniden görüşmeler sağlandı ve son olarak bize söyledikleri şu oldu, ‘biz 2014 Haziran ayına kadar bu yolu yapacağız’ dediler. Şu an bize söylenen bu. Biz de haziran ayına kadar umut ediyoruz ki yolu yaparlar. Tabi yine de konuyu takip ediyoruz” dedi.

Van’a yapılması planlanan ihtisas gümrüğü konusunda da bilgiler veren Bilici, “Sayın Başbakanımız gerçekten Van’ı çok önemsiyor ve her konuda destekliyor. Biz daha önce Van’a ihtisas gümrüğü açılması noktasında girişimlerde bulunmuş ve talebimizi iletmiştik. İhsas gümrüğü Van için çok önemli bir ayrılacak ve cazibe kazandıracak bir gereksinimdir. Sınır kapısından gelecek ürün ve malzemelerin analizi için en yakın Gaziantep iline gitmeye gereksinim bırakmayacak bir öneme sahiptir. Bu konuda Saray Kapıköy Sınır Kapısı’nın ihtisas gümrüğüne dönüşmesi için Sayın Başbakanımızın özel ilgi ve alaka gösterdiğini ve şu an bürokratik bir ilerleme kaydedildiğini söyleyebilirim. İnşallah işlemleri biter bitmez Van’a ihtisas gümrüğünü kazandıracağız” dedi.

Bilici ve beraberindeki heyet, sanayi esnafına yerel seçimin önemini hatırlatarak, büyükşehir seçiminin Van için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve hizmet için var olan AK Parti’nin güçlü bir şekilde desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Editör: Wan Haber