Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye genelinde 3 ay süre geçerli olmak üzere Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesini değerlendirdi.

Bilgen’in konuyla ilgili sözleri söyle:

“Zaten darbe başarılı olsaydı ilan edilecek olan OHAL idi. Şimdi kadar dünyaya darbeyi püskürttüğünü, demokrasiyi koruduğunu süslü cümlelerle manipüle eden AKP hükümeti, şimdi OHAL ilan ederek, zaten olacak olanı yapıyor.

“Ülkenin bir bölgesinde zaten uzun süredir OHAL sürüyordu. OHAL’i kaldırmakla övünen hükümet, kendi eliyle bunu tekrar ilan etti.

“Cumhurbaşkanın kritik noktada istihari bilgisi eniştesinden aldığını açıklaması, Gülen cemaati ile mücadele edilmemesi sorusuna mevzuat engel oluyordu sözüyle açıklayan Cumhurbaşkanı bu uygulama ile neyi amaçladığını da göstermiş oldu.

“Bütün süreci yeniden düşünmek gerekiyor. OHAL ilanına sebep oluşturan gelişmeleri bu çerçevede değerlendirmek lazım.

“Dünyanın hiçbir yerinde demokrasiyi, insan haklarını sona erdirmek için ilan ettik diye açıklamazlar. Ama bunun bir karşılığı yok.

“Önümüzdeki günlerde sadece cemaate karşı değil, bütün muhalefete karşı baskı ve kontrolü kurmak, keyfi uygulamaları işletmek için bunu Anayasa’ya dayandırarak yapacaklar. Sanki iyi bir demokrasi vardı şimdi baskı gelecek diyemeyiz. Fiili durumu Anayasal referans ile ilan ettiler.

“HDP tıpkı darbeye karşı olduğu gibi demokrasiye yönelen bu tehdide de karşı duracak. Bu Meclise gelecek. Biz bu konuda çok netiz. Böyle bir uygulamanın Türkiye’nin barışına da, demokrasisine de katkı sağlamayacağını savunacağız.

“İçinden geçtiğimiz sürecin farkında olmak ve demokrasiyi önemseyen siyasi bütün dinamiklerin iş birliğini yapması baskı ve dayatmalara karşı toplumun gerçek demokratik muhalefetini örmesi gerekir.”

İMCTV

Editör: Wan Haber