Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 'Üreme Sağlığı Yasa Taslağı'na ilişkin çalışmalarını tamamladı.

Akşam gazetesinden Ebru Toktar Çekiç'in haberine göre, taslağın Meclis Genel Kurulu'nda devam eden bütçe görüşmeleri sonrası, Bakanlar Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

Taslaktan satırbaşları şöyle:

* Tecavüz ve cinsel istismar suçlarına ve yasadışı kürtaj yapan hekimlere verilecek cezalar sekiz yıla çıkartılarak ikiye katlanıyor.

* Yasal kürtaj süresi geçtikten sonra bebeği kendi düşüren kadınlara verilen bir yıllık hapis cezası da iki yıla çıkarılıyor.

* Gebelikte 10 haftalık süresi geçen kadına kürtaj yapan hekim, kadının ölmesine neden olursa en az 20 yıl hapis cezası yatacak.

* İsteğe bağlı kürtaj için 10 haftalık süre korunurken, bunun tam teşekküllü devlet hastanelerinde yapılması şartı geliyor.

* Kürtaj için başvuran kadına, kürtajın riskleri anlatılırken, tekrar düşünmesini sağlamak üzere ceninin kalp atışının dinletilmesi kuralı getirilecek.

* Tecavüz ve ensest suçlarını işleyenler, cezalarını tamamladıktan okul, hastane ve kreşlerde görev alamayacak, çocuklarla ilgili hiçbir işte çalışamayacak.

* Kürtaja karşı olan hekim "ret" hakkına sahip olacak ve hastasını başka meslektaşına yönlendirecek.

* Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 99. maddesinde yer alan ve kadının mağduru olduğu bir suç sonucu gebe kalınması halinde 20. haftaya kadar kürtaj imkanı tanıyan düzenleme süre yönüyle korundu. Ancak yasa metnindeki "kadının mağduru olduğu bir suç" ifadesi değiştirilerek yerine, "ensest ve tecavüz sonucu mağdur olan bir kadın" ifadesi getirildi.

* Suçun, mağdur ile evlenme yasağı bulunan kişi arasında işlenmesi halinde yani ensest durumunda şikayet aranmaksızın faile 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.

* Cinsel dokunulmazlığı ihlal edenlerin ve çocuklara cinsel istismar suçu işleyenlerin kamuoyunda "hadım" olarak adlandırılan "testesteron etkisini azaltıcı" tedaviye tabi tutulması kararı Başbakanlık'a bırakıldı.

* Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye verilen ceza da 3-8 yıldan 6-15 yıla çıkartılıyor.BİA

Editör: Wan Haber