Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva tarafından karşılanan Büyükelçi Ali Rıza Bigdeli, İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. Bigdeli, “Biz isteriz ki Türkiye ticarette en büyük olsun. Şimdiki altyapı ile bahsettiğimiz ticaret hacmine ulaşmamız mümkün değil. Türkiye ile ortak ticaret hacmini geliştirmek için sınır kapılarının kullanılabilir düzeye gelmesi, ayrıca yeni sınır kapılarının açılması şarttır. Türkiye ve İran yetkililerinin sınır ticaretinde yaşanan sorunların üzerinde durması gerekir. Mevcut yollar ihtiyaçlara cevap vermediği için yenilenip genişletilmeli, sınır kapısında yaşanan sorunlar giderilmelidir. Sınırda yeni yollar yapılması konusu İran’daki yetkililer tarafından gündeme alındı. Yolların yenilenmesi, ticaretin daha sağlıklı koşullarda yapılması için elimizden gelen her şeyi yapacağımıza dair söz veriyorum. Sınır kapısında bir binanın yapılması için Gümrük Ticaret İşletmeleri A.Ş. (GTİ) ile çalışmalara başladığımızı bildirmek istiyorum. Ülkeler arası bakış açıları tamamen değişti. Sorunlara emniyet güvenliği açısından değil de ticari ve ekonomik açıdan bakılması çok önemli bir gelişme. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışmaları bizi ümitlendiriyor. Ziyaretleri arttırıp sorunları daha çok dile getirerek denetlememiz gerekiyor. Ülkemizdeki yeni yönetimde, Türkiye başta olmak üzere dünya ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda yeni bir vizyon ve bakış açısına sahip” dedi.


İran’ın Erzurum Başkonsolosu Rıza Kılıçhan ise, Türkiye’de bazı sorunlarla karşılaştıklarını söyleyerek, “Urumiye Ticaret Odası’na gerçekleştirdiğimiz ziyarette bize Türkiye tarafından onlara izin verilmediği söylendi. Türkiye’de var olan ticari hacmin üstüne çıkılamıyor. İki tarafta da sorunu var. Sınır Ticaret Merkezi bizim için çok önemli, fakat aynı önemi Türkiye vermiyor” ifadelerini kullandı.


Necdet Takva ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ziyaretin birçok sorunun çözümüne vesile olacağına değindi. Takva, “Türkiye, İran ile ithalat ve ihracatta en iyi seviyede yer alsın istiyoruz. Sınır kapısını en etkin şekilde kullanmak için Türkiye Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti’nin kapılara önem vermesi gerekiyor. İran İslam Cumhuriyeti ile sadece ithalat ve ihracat yapılmamalı, sınır ticaretine de el atılmalıdır. Van nüfus yoğunluğu, toprak ve coğrafya genişliği bağlamında İran’ın batıya açılan kapısı olur. Ticaretin aktif olarak gerçekleşebilmesi için önce sınır kapısında yaşanan sorunların çözülmesi gerekiyor. İran ile sınır kapıları olan Van’da da bir başkonsolosluğun açılmasını istiyoruz. İran ile Van arasında 2013 yılında yapılan ticaret 67 milyon dolara tekabül etmektedir. Van için çok düşük olan bu rakamı yükselterek sorunları çözmeliyiz. Üyelerimizden gelen ve İranlı tüccarların odamızı ziyaretleri sırasında dile getirdikleri tüm sorunları, size takdim edeceğimiz dosyada dile getirdik. Sizden talebimiz, bu sorunların çözümü konusunda hassasiyet göstermenizdir. Bu iyi niyetiniz ve çabanız için teşekkür ederiz” dedi.

Editör: Wan Haber