EXPO 2020 adayı İzmir'deki incelemelerini tamamlayan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) heyeti, Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Habercilik ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım tarafından kabul edildi.
BİE heyetini önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül, inceleme heyetinin Türkiye'ye yaptığı ziyaretin İzmir'in EXPO adaylığı ile ilgili ilk elden bilgi almak bakımından önem taşıdığına dikkat çekerek, İzmir'in EXPO adaylığının hem devlet hem de tüm Türk halkı tarafından kararlılıkla desteklendiğini söyledi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi ve EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da yer aldığı kabulde Cumhurbaşkanı Gül, heyetin adaylıkla ilgili raporunu yazarken, İzmir'in çeşitli avantajlarını dikkate alacağını ümit ettiğini belirtti. Gül, İzmir'in EXPO adaylığının hem devlet hem de tüm Türk halkı tarafından kararlılıkla desteklendiğine dikkat çekti. EXPO'nun büyük bir Türkiye projesi olduğunu ve İzmir yerel yönetiminde, iş çevrelerinde, üniversitelerinde ve sivil toplum kuruluşlarında da EXPO konusunda büyük bir heyecan bulunduğunu söyledi.
Seçimi Türkiye'nin kazanması halinde İzmir EXPO 2020'nin dünya sağlık sektörüne ve bu kapsamdaki araştırmalara büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bu anlayışla Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile yakın bir iş birliğinin temellerinin de şimdiden atıldığını kaydetti. Gül, İzmir'de ruh olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sonlandırdı:
"EXPO 2020 İzmir adaylığı için Devlet, Hükümet, Valilik, Belediye ve İzmir'deki tüm halk büyük bir gayret ve heyecan içerisinde çalışıyor. İzmir gerçekten EXPO'ların felsefesine yakışan bir şehir. Gerçek anlamda çoğunluğun iyi temsil edildiği, geçmişten gelen bağlarıyla tarihsel zenginliğini harmanladığı enerjisi yüksek bir şehir. Ama İzmir'de ruh var. İnceleme heyeti de bu ruha ve heyecana oldukça yakından şahit olmuştur. İzmir'in EXPO adaylığının teması da insanlık için son derece önemli. Din, dil, ırk ayırt etmeksizin, sağlık herkesin birinci önceliğidir. Eğer İzmir EXPO'yu alırsa bu sadece bir sergi olmaz. EXPO'ların tarihi içinde mirası uzun sürecek, insanlığa faydası ile konuşulacak bir etkinlik olur. İzmir'e gelecek yatırımlar da bu projenin boyutlarıyla ilgili eminim inceleme heyetine kayda değer bir izlenim vermiştir. Heyet olarak size projenin detayları ile ilgili bilgi vermekteki amacım devletimizin en üst düzeyde sürece nasıl hakim olduğunu anlatmaktır."
İnceleme Heyeti Başkanı Steen Christensen da, özellikle inceleme heyeti için mükemmel hazırlanmış sunumların, derinlemesine irdelenmiş analizlerle birlikte geniş bir katılımcı yelpazesiyle yapılmasından oldukça etkilendiklerini, üniversite rektörlerinin eksiksiz olarak temsilinin akademik olarak da projenin destek gördüğünün önemli bir kanıtı olarak algıladıklarını belirtti."

BAŞBAKAN DA BIE HEYETİNİ KABUL ETTİ
BIE İnceleme Heyeti beraberindeki İzmir grubuyla Başbakan Erdoğan tarafından da kabul edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, EXPO 2020 İzmir projesinde sürecin başından beri Hükümet ve muhalefetin birlikte en üst seviyede destek verdiklerini, öncelikle yasal hazırlıkların tamamlandığını, organizasyonun ve bütçenin titiz bir şekilde tamamlandığını söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
"İzmir'deki birlik ve beraberlikle oluşan EXPO'yu sahiplenme harekâtı etkili biçimde tüm Türkiye'ye yayılıyor. Ülkemizin gerek ekonomik gücünün gerekse insan kaynaklarının böylesine bir etkinliğin organizasyonu için yeterli potansiyele sahiptir. 2015 EXPO adaylığı sürecinde planlanan İzmir'le ilgili tüm yatırımlar devam ediyor. 2020 yılına kadar bütün büyük altyapı projelerinin tamamlanacak. Turizm kenti olan İzmir'in Avrupa'dan Asya'ya, Kafkaslardan Ortadoğu'ya kadar geniş bir coğrafyadan ziyaretçi çekmek için uygun bir konumda, ulaşılabilir bir kent. Tarihi, kültürü kadar iklimi de 6 ay boyunca açık alanda gerçekleşecek bir etkinlik için son derece uygun. EXPO 2020'nin İzmir'de düzenlenmesi için Hükümet olarak biz üzerimize düşeni yapıyoruz."

ULAŞTIRMA BAKANI YEMEK VERDİ
Bu ziyaretin ardından heyet üyeleri Ankara Hilton Oteli'nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım'ın ev sahipliğinde düzenlenen yemeğe katıldı. Yemeğe Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Azizi Kocaoğlu ve İzmir milletvekilleri katıldı. Toplantıda konuşan Yıldırım, heyet üyelerini tek tek tanıttı. Bakan Yıldırım, "İzmir'in EXPO 2020 hazırlıklarını yerinde değerlendirmek için BIE heyeti 3 gündür temaslarını sürdürüyor. Pazartesi'nden bugüne İzmir'de incelemelerini tamamladılar.. EXPO 2020'nin yapılacağı İnciraltı'nda incelemelerde bulundu. Sivil toplum kuruluşlarıyla valimiz belediye başkanımız ve EXPO ile ilgili tüm paydaşların bir araya geldiler. İzmir Milletvekili ve Bakanı olarak İzmir'e her türlü desteği verdik" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, de İzmir'e desteklerinin süreceğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Heyetin Türkiye ziyaretinin çok verimli geçtiğini düşünüyorum. Bu ziyaret ile İzmir'in adaylığı konusundaki tüm aşamalar kat edilmiş olacak. EXPO 2020 temasına 8 bin yıllık bir geçmişe sahip olan İzmir'den daha iyi bir kent bulunamaz. İzmir dünyanın en eski antik sağlık kentlerinden birisidir. Psikoterapi merkezidir. Antik kentlerimizden birisinde 'Ölüm buraya giremez' yazısı yazılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın kabulü, bakanlarımızın, ana muhalefet partimizin temsilcilerinin burada olması İzmir olarak nasıl destek verdiğimizi gösteriyor. "İzmir'in kazanması halinde İzmir EXPO'nun unutulmaz şehirlerinden birisi olacaktır."
Bakan Çelik, daha sonra BIE Heyeti Başkanı Christensen'e Bakanlığın hazırladığı İzmir kitabını hediye ederek, kitabın İzmir'in adaylığının bir raporu olarak okunabileceğini söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ana muhalefet partisi olarak İzmir'in adaylığını önemsediklerini kaydederek, "Biz EXPO'yu ulusal bir proje olarak görüyoruz. Bu proje İzmir, Ege ve Doğu Akdeniz'e büyük katkılar sağlayacaktır. Bu doğrultuda ana muhalefet partisi olarak İzmir'in bu adaylığını destekliyoruz" dedi.
BIE İnceleme Heyeti Başkanı Steen Christensen de, İzmir'in EXPO teması olan 'Daha iyi bir dünya için yeni yollar / Herkes için sağlık' temasına çok uygun olduğunu dile getirdi. Christensen, Başbakan ve Cumhurbaşkanının verdiği güçlü teminatların projenin başarıla uygulanmasını sağlayacağını dile getirerek, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Burada olmaktan mutluyuz. İzmir'de geçirdiğimiz günlerde İzmir'in EXPO için son derece uygun bir şehir olduğunu gördük. Önerilen temayı çok iyi şekilde ortaya koymaktadır. Türkiye ve İzmir EXPO için ev sahipliği yapmaya adaydır. İzmir adaylığı devlet tarafından tam destek aldığını öğrendik. Buda projenin yapılması için son derece önemli. Sağlam, sağlıklı ve sürüdürebilir yaşam için mutlaka yeni yolların yaratılması gerekir. Bu yeni dünyada da sağlık, küresel diyalog ile tüm dünyaya yayılmalıdır. Başbakan ve Cumhurbaşkanının verdiği güçlü teminatlar bu projenin başarıyla uygulanmasını sağlayacaktır."

"İZMİR HEDEFİ OLAN BİR KENT"
Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlandıran Bakan Binali Yıldırım da, heyete İzmir ile ilgili çalışmaları anlattıklarını söyledi. Bakan Yıldırım, "EXPO'ya yönelik çalışmaları kapsamlı bir şekilde anlattık. Şehiriçi taşımacılığıyla ilgili sorunlarını değil Ankara'ya İstanbul'a hızlı tren bağlantısı, İstanbul'a otoyol ve İzmir'e kapasitesi iki katına çıkmış mevcut havalimanı ile çok ciddi bir hazırlık yapılmış olacak. Bunlar sadece EXPO amaçlı yapılmıyor. Dünyada en hızlı büyüyen dört kent arasında dikkati çekiyor. Ekonomik kalkınma ve uluslararası bilinirliliği açısından çok önemli bir görev ifa edeceğini biliyoruz. EXPO'yu çok rahat yapabilecek bir şehirdir" dedi.
Rakip şehirler ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Bakan Yıldırım, "Şu anda biz İzmir'le yoğunlaşmış durumdayız. Diğer şehirlerde hazırlıklarını yapıyorlar ama rahatız. İzmir'e, ülkemize güveniyoruz. EXPO'yu ülkemizin çoktan hak ettiğini düşünüyoruz. Projenin arkasında devletimiz yerel yönetimimiz belediyemiz, sivil toplum örgütlerimiz var. Bu projeyi başarıyla gerçekleştireceğini inancımız tamdır. Diğer rakiplerin ne yaptığı bizim için önemli değil" yanıtını verdi.
BIE Genel Sekreteri Loscertales de, İzmir'in EXPO için çok iyi hazırlandığını gördüklerini belirtti. Loscartales, "Türkiye'ye dört günlük ziyaret gerçekleştirdik. Çalışmaları inceledik ve çok iyi hazırlık yapıldığını gördük. Harika hazırlanmış, çok iyi bir proje olduğunu gördük. Hem hükümet hem vatandaşlar hem de toplumun tüm kesimleri tarafından desteklendiğini gördük. İzmir EXPO'sunun temasını ve bu temanın nasıl geliştirileceğini gördük, en iyi seçilmiş tema ve alanlardan olduğunu gördük. Cumhurbaşkanı ve Başbakan ziyaretlerinden sonra bunun bir ulusal proje olduğunu anladık. Dünya için önem arz eden uluslararası bir proje olduğunu anladık. Kampanya devam ediyor. Türkiye'ye İzmir'e başarılar diliyorum" diye konuştu.
(HD-Y)

14.02.2013 18:03:52 TSI

Editör: Wan Haber