Gaziantep'te mısır hasadı fiyatını az bulan biçerdöverciler, kontak kapatma eylemi yaptı.
Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde tarım arazilerine yakın bir petrol istasyonunun da toplanan biçerdöverciler, mısır hasadına verilen fiyatı az bularak tepki gösterdi. Gecen yılın fiyatının 1 dönüme karşılık 15 TL'nin bu yılda aynı fiyatta uygulanmak istenmesi biçerdövercileri çileden çıkardı. Yaklaşık bir haftadır eylem yapan biçerdöverciler, istedikleri fiyatın verilmediği takdirde eylemlerinin süreceğini belirttiler.
Biçerdöverciler adına konuşan Abdulkadir Delibaş, biçerdöverciler olarak mısır hasadına gecen seneyle aynı fiyatın verilmesine tepki gösterdiklerini belirterek, "Hiçbir zaman bir çiftçiyi mağdur etme gibi düşüncemiz yok. Biz çiftçiyle her zaman iç içeyiz. Biçerdöver fiyatlarında Adana birinci ürün 17 TL hasat yaparken, Şanlıurfa aynen ikinci üründe 18 TL hasat yaparken bugün Oğuzeli'nde 15 TL hasat yapılmaya çalışılıyor. Bu 2 lira veya 3 lira çiftçileri mağduriyetten kurtarıyorsa biz biçerdöverciler olarak mazota cebimizden verip, bu çiftçilerin mağduriyetini ortadan kaldırırız. Biz aynı zamanda çiftçi olan biçerdöverciyiz. Bizim çiftçi ile hiçbir sıkıntımız yoktur. Şuan alınan karara biz itiraz ettik. İmzalar alınır karar tekrar uyumlu hale getirilir. Evrak halinde evrak halinde sunularak ve herkesin gönlü alınarak bu olaylar bu boyuta gelmemesi lazımdı. Biz biçerdöverciler olarak 13 TL mazot yakarken 2 lira ile bu adam işçisine mi versin yağa mı versin. Biz biçerdöverciler olarak karar aldık, doğal kanuni haklarımız İlçe Kaymakamı ile görüştük, nezaket içerisinde bütün kurumlardan biz kanuni hakkımız olan kontak çalıştırmama kararı aldık" dedi.
Gecen yıl mazotun litresinin 3.30 lira olduğunu, şuanda 4,20 liraya yükseldiğini de hatırlatan biçerdöverciler, "Biz sadece mazotun farkı olarak 2 lira bir fark istiyoruz. Bu duruma çözüm bulunsun istiyoruz. Çiftçi de mağdur olmasın biz de mağdur olmayalım" şeklinde sıkıntılarını dile getirdiler.
(FS-MEF-Y)

05.02.2013 18:07:24 TSI

Editör: Wan Haber