Afyonkarahisar Barosu Başkanı Av. Turgay Şahin, 2012 yılında mahkemelerde açılan dava dosya sayısı ile karara bağlanan dava dosya sayısının orantılı olduğunu söyledi. Şahin, en çok yoğunluğun yaşandığı birimin 20 bin dosya sayısı ile icra müdürlüklerinde yaşandığını belirtti.
2012 yılında Afyonkarahisar Adliyesinde 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 236, 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 361, 1.Asliye Ceza Mahkemesinde 706, 2.Asliye Ceza Mahkemesinde 810 ve 3. Asliye Ceza Mahkemesinde 810 yeni dava dosyalarının açıldığını kaydeden Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Aile Mahkemesinde ise bin 155 yeni dava dosyası açıldığını anlattı. İcra Ceza Mahkemelerinin dava dosya sayılarında ise gözle görünür bir artış olduğunu belirten Şahin, 2012 yılında 1. İcra Ceza Mahkemesinde bin 643, 2. İcra Ceza Mahkemesinde bin 749 yeni dava açıldığını belirterek şöyle konuştu: "2012 yılında Afyonkarahisar Adliyesi bünyesinde hizmet veren 4 icra müdürlüğünde 20 bin yeni dosya açılmış. İcra müdürlüklerinde gelen dosya sayısı ile çıkan dosya sayısı arasında bir orantısızlık var. Aslında yeni açılan dosya sayısında tahsilat ve infaz olmuş fakat, önceki yıllara ait ciddi dosya birikimleri var. İcra müdürlüklerinde önceki yıllardan devir edilen on binlerce dava dosyası var. Önceki yıllardan icra müdürlüklerine devredilen dava dosya sayısı 60 bin civarında. Bunların eritilmesi mümkün olmamış. Ama bu elimizdeki rakamlara baktığımızda icra müdürlüklerinin de iyi çalıştığını söyleyebiliriz."
Afyonkarahisar'ın asayiş ve suçluluk oranına bakıldığında çok fazla öne çıkan ve göze batan bir il olmadığını söyleyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Afyonkarahisar'da sadece bıçakla işlenen yaralama suçlarında diğer illere göre bir fazlalık var bu da belki ilin sosyolojik yapısı ve özellikle gençlerin bıçak taşıma alışkanlıkları ile açıklanabilir. Bu konuda yapılacak çalışmalarla ben Afyon'un bu konuda önce çıkarılmasından kurtarılması, elbirliği ile bir çözüme gidilmesi gerektiğini düşünüyorum."
Afyonkarahisar Adliyesinde çalışan mahkemelerin karara bağladığı dava dosya sayısında da artış olduğunu söyleyen Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Mahkemelerimizin çoğu açılan yeni dava dosyası sayısından daha fazla dosya hakkında karar vermiş. Afyon Adliyesinde açılan dava dosyasında artış yaşandığı gibi bir yığılmanın olmadığını söyleyebiliriz. Mahkemelerimiz ellerine gelen dava dosya sayısından daha fazla dava hakkında karar vererek ellerinden çıkarmışlar. Hakimlerimizin çalışkanlığı ile bir birikim söz konusu değil. Aslında Afyon genelinde adli personel ciddi ve sıkı çalışıyor. Bu iş temposuna ve dosya sayısına göre gerçekten önemli sorun yaşatacak bir birikime yol açmadan çalışıyorlar. Dava dosya sayısı Türkiye'nin nüfusu ve ekonomik gelişmişliği ile kıyaslandığında birçok Avrupa ülkesine göre çok fazla. Biz de mahkemelere düşen ihtilaf sayısı çok fazla, yani hemen hemen her ihtilaf mahkemelerde çözülmeye çalışılıyor. Tabi bu zaman alıyor. Şimdi bizim dava dosya sayımız çok fazla ama vatandaşımız dava açarken süreci hesaplayamıyor. Bunu hukukçular olarak biz de bilemiyoruz. Genellikle ilçe adliyelerinde davaların daha uzun olduğunu söyleyebiliriz. Bu tecrübe ile alakalı bir durum. İl merkezinde 1. sınıfa ayrılmış ve mesleki tecrübesi fazla olan hakimler oluyor. İlçe adliyesinde kura ile yeni atanmış ilk görev yeri olan hakim ve savcılar görev yapıyor. Bu da dava süreçlerini etkiliyor."
(GC-MRV-HO-Y)

06.01.2013 14:55:31 TSI

Editör: Wan Haber