ANKARA - Son dönemde toplumsal olaylarda yaşanan sert müdahale eleştirilerinin artması İçişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Milliyet gazetesinin haberine göre, İçişleri Bakanı Muammer Güler imzalı yönerge 81 ilin valiliğine gönderildi.

Buna göre, polis artık toplumsal olaylara biber gazıyla değil, arabulucularla müdahale edecek.

BAŞMÜZAKERECİ-MÜZAKERECİ

Başmüzakereci ya da müzakereciler olaylar öncesi, sırasında ve sonrasında ilgililerle temas halinde olacak ve sivil toplum kuruluşu yöneticileri, muhtarlar ve kanaat önderleriyle işbirliği yapacak.

YÜKSEK BİR YERDEN SAKİNLEŞTİRECEK

Müzakereciler, eylemi kıştırtabilecek kişi ya da gruplarla ilgili gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacak, eylem yasadışı hale dönüşürse yüksek bir yerden kalabalığı sakinleştirecek.

Müzakereciler ayrıca, olayların gidişatıyla ilgili üst makamları bilgilendirerek, ortak harekat tarzını belirleyecek.

ÖZEL EĞİTİM ALACAK

Polis arasından seçilecek müzakereciler, toplumsal olayların yönetimi, kitle psikolojisi, öfke kontrolü ve etkili müzakere teknikleri konularında eğitilecek.

SAYGILI, TARAFSIZ VE OBJEKTİF

Hakaret sayılabilecek davranışlardan kaçınmakla sorumlu olacak müzakereciler, grup liderleriyle birebir muhatap olacak, saygılı davranacak, grubun inanç ve değer yargılarını dikkate alacak, tarafsız ve objektif olacak.

İçişleri Bakanlığı müzakereci formülüyle, hem eylemlerde aşırı güç kullanımı eleştirilerinin önüne geçmeyi hem de özellikle çözüm süreci kapsamında düzenlenen toplumsal olaylarda sorun yaşanmamasını hedefliyor.

Editör: Wan Haber