Konya'nın Beyşehir ilçesinde hayata geçirilen "Kuşaklar arası sevgi, saygı ve iletişim köprüsü" projesi kapsamında liseli gençler, yaşlı ve hastaları tespit ederek, kimsesiz vatandaşları ziyaret ediyor.
Beyşehir Kaymakamlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı tarafından uygulanan proje kapsamında geleceğin emanet edileceği gençlik, fakir ve yardıma muhtaç olan yaşlı, hasta ve kimsesiz vatandaşları yaşadığı ev ve mekanlarda görevlilerle birlikte ziyaret ediyor.
Geleceğin emanet edileceği gençler tarafından ekonomik yetersizlik içerisindeki yardıma muhtaç olan yaşlı, hasta veya kimsesiz vatandaşlara yönelik ziyaretlerle kuşaklar arasında sevgi, saygı ve iletişim oluşturulması amaçlanan projeyle, gençlerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma noktasında sorumluluk bilincini kazanması da sağlanmaya çalışılıyor.
Proje kapsamında ilçe merkezinde bulunan liseler ile ortak bir çalışma yürütülürken, vakıf görevlileri ile lise öğrencileri tarafından düzenli olarak ziyaretler gerçekleştiriliyor. Vakıf görevlileri tarafından tespit edilen hasta, yaşlı ve bakıma muhtaç, kendisi ile ilgilenecek kimsesi olmayan ya da ilgisizliğe terk edilen ve ekonomik zorluk içerisinde olan aileler veya insanlar ziyaret ediliyor. Ziyaretlerde 4-5 kişilik her öğrenci grubu 1 öğretmen rehberliğinde ayda bir bu ziyaretleri periyodik olarak yürütüyor.
Ziyaret esnasında, ziyarete konu olan aile ya da vatandaşlar, lise öğrencileri ile ihtiyaçları ve yaşam şekli konusunda sohbetler gerçekleştiriyor. Lise öğrencileri öğretmenleri ile birlikte ilgilinin maddi ya da sosyal ihtiyaçlarını da tespit ediyor. Bu tespitleri hazırladıkları raporla Beyşehir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na sunan öğrenciler, bir sonraki ziyaretlerde temin edilen yardım malzemelerini ilgili ailelere ulaştırmaya çalışıyor.
"PROJE İKİ YÖNLÜ FAYDA SAĞLIYOR"
Beyşehir İlçe Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, projeden iki yönlü fayda sağlandığını belirterek, "Bunlardan ilki, terk edilmiş duygusu içerisinde bulunan, ekonomik yetersizlik içerisindeki yaşlı insanların gençler tarafından ziyaret edilip gönüllerinin alınmaya çalışılmasıdır. Böylece belirlenen ihtiyaçları imkanlar ölçüsünde karşılanarak aileler mutlu edilmeye çalışılmaktadır. İkincisi ise, gençlerimiz, öğrencilerimiz yönüyledir. Öğrenciler de ziyaret ettikleri insanlarla empati kurmakta, onların içerisinde bulunduğu terk edilmişliği ve yalnızlığı dinleyip gözlemleyerek anlamakta, kendi anne ve babalarına karşı gelecekte aynı uygulamayı yapmama konusunda kendilerini kararlı hale getirmektedirler. Ayrıcı, toplumun gerçeklerini tanıyıp anlayarak içinde bulundukları olumlu imkanların kıymetini bilmekte, imkansızlık içindeki insanlara karşı yardım yapma duyguları gelişmektedir. Sonuç olarak ihtiyar, yaşlı, ekonomik yetersizlik içinde ve terk edilmişlik duygusu içerisindeki insanlarımızla geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz buluşturulmakta, aralarında sevgi, saygı ve yardımlaşma köprüsü kurulmaktadır" diye konuştu.
(ARÖ-AH-Y)

16.01.2013 15:06:40 TSI

Editör: Wan Haber