Konya'nın Beyşehir ilçesinde artan yağışlarla birlikte Beyşehir Gölü'nün su seviyesinin yükselmesi gelecek umutlarını artırdı.
Beyşehir Birliği, Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bakir Sami Tan, son yıllarda su seviyesi giderek yükselen Beyşehir Gölü'nün sağlığına yeniden kavuştuğunu ve kanser hastalığını yendiğini ifade etti. Konya Ovası'nın da en önemli su kaynağı durumunda olan Beyşehir Gölü'nün önceki yıllarda kuraklık ve besleyen kaynaklarındaki yetersizlikler nedeniyle kurumaya yüz tuttuğunu anımsatan Tan, devreye konulan projeler ve yağışlı periyodun etkisini göstermesi ile Türkiye'nin en büyük tatlı su gölünün yeniden özlemle beklenen günlerine kavuştuğunu ifade etti. Beyşehir Gölü'nde halen su kotundan 1,5 metre yüksekte bir su seviyesinin söz konusu olduğunu ve bunun da gelecek için umutlarını artırdığını dile getiren Tan, "Bu yılki yağışlarla daha bereketli bir dönem yaşanacağına inanıyoruz. Derebucak ilçesindeki Gembos Derivasyonu'ndan gelen takviye sular, yağışlarla birlikte dağlardan gelen yağmur ve kar sularının Beyşehir Gölü su miktarına olumlu katkılar yapacağına inanıyoruz. Gembos'tan yılda ortalama 130 milyon metreküp su göle aktarılıyor. Bu yıl bu miktarın beklediğimiz yağışların gerçekleşmesi halinde 150 milyon metreküpü de aşacağına inanıyoruz" dedi.
Beyşehir Gölü'ndeki su miktarının artmasını 'göl kanserden kurtuldu' şeklinde değerlendiren Tan, bunun Türkiye'nin en önemli tatlı su ürünü üretim merkezi olan Beyşehir için bir kurtuluş olarak da nitelendirilebileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Göl sularının artmasıyla birlikte Beyşehir Gölü'nde nesli kaybolmaya yüz tutan balık türlerinin de yeniden görülmeye başlayacağını düşünüyoruz. Uzun yıllar önce balıkçı ağlarına takılan kızılkanat, göğce, yağ balığı, sıraz gibi balıkların göl sularının yükselmesiyle birlikte gelecekte yeniden görülmeye başlanacağını umuyoruz. Nitekim, Yeşildağ kıyılarında yağ balığı yeniden ortaya çıkmaya başladı ve zaman zaman avlanabiliyor. Halen avlanması yapılan sazan ve levrek gibi türlere de göldeki su artışının populasyonunun artması yönünde olumlu katkılar yapacağına inanıyoruz" diye konuştu.
(ARÖ-AH-Y)

16.01.2013 15:14:17 TSI

Editör: Wan Haber