Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Gündoğdu Rotary Kulübü'nün Swiss Otel'de düzenlediği toplantıya konuk oldu.
Toplantıda konuşma yapan Aslan, "Çocuklar daha üniversitenin son yılından itibaren napacağız' diye kara kara düşünüyor. Sonra da beyin göçü başlıyor. 2009'da kenti terk edenlerin sayısı 89 bin iken, 2011'de bu rakam 100 bini aşmış" dedi.
Aslan, böylesi bir potansiyele rağmen İzmir'in üniversite kenti olarak anılmamasının da manidar olduğunu kaydederek, "İstanbul'da, Ankara'da ya da dünyanın önde gelen kentlerinde en kritik noktalarda İzmirliler var. Bunu neden kentimiz için kullanmayalım? Beyin göçünü mega projeler engeller" diye konuştu.
Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, özellikle İzmir'in değerlerine ve potansiyeline dikkat çekti, bunun değerlendirilememesinden yakındı. İzmir'in ikliminden coğrafi konumuna, 8 bin yıllık geçmişinden nitelikli insan profiline kadar pek çok önemli özelliğe sahip olduğunu belirten Aslan, şöyle konutu: "Bugün de baktığınızda kentte tam on bir üniversite var. Bilim yuvası var. Ancak ne acıdır ki; bir ya da iki üniversiteye sahip kentler üniversite kenti, bilim kenti olarak anılırken İzmir'den bu konuda bahsedilmiyor. Binlerce çocuğumuz bu yuvalarda eğitim görüyor, binbir güçlükle okumaya, ülkeye faydalı olmaya çalışıyor. Hocalarımız nitelikli bireyler yetiştirmenin mücadelesini veriyor. Buna karşın elde ettiğimiz sonuç; işsiz gençler ordusu. Ne yapacağını bilemeyen binlerce genç. Geleceğinden ümitsiz ya da farklı arayışlarda peşinde binlerce evladımız. Hepimizin çocuğu var. Ben İzmir ölçeğinde konuşuyorum. Bu çocuklarımız, gençlerimizi, bu müthiş dinamizmi İzmir'den kaçırmamak gerekir."

"BEYİN GÖÇÜNÜ ÖNLEMENİN YOLU MEGA PROJELER"
İzmir'in sorunlarının başında çarpık yapılaşmanın geldiğini, ancak beyin göçünün kimse tarafından dillendirilmediğini, adeta yok farz edildiğini kaydeden Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "İstanbul'a, Ankara'ya bakıyorsunuz en kritik yerlerde, konumlarda İzmirliler var. Medyada, bürokrasi de, iş aleminde İzmirliler başı çekiyor. Hatta Dünya'nın gelişmiş ülkelerinde sanattan, bilime herhangi önemli bir çalışmanın mimarının İzmirli olduğunu görüyoruz. Ancak hepsi bu kenti terk etmiş, başka yerlere gitmiş. Sorulması gereken en önemli soru neden? Neden gidiyor bu insanlar, neden terk ediyor sadece Türkiye'nin değil Dünya'nın en güzel şehrini? 2008-2009'da kenti terk edenlerin sayısı 89 bin iken, 2011'de bu rakam 100 bine yükselmiş. Artık buna bir son vermek zorundayız. 11 tane üniversitenin bulunduğu kentimizde bu dinamizmden faydalanmalıyız. Bunun yolu da, gençlerimize yaratıcılıklarını gösterebilecekleri ortamlar yaratmak ve projeler geliştirmek. Eğer mega projeler üretebilirsek, hayata geçirebilirsek hem bunu sağlarız, hem işsizlerimize iş vermiş oluruz, hem de kenti layık olduğu noktaya taşırız" şeklinde konuştu.
(EA-ERG-Y)

19.01.2013 11:46:00 TSI

Editör: Wan Haber