Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın beyaz ekmek çıkışına bir destek de obezite cerrahı Doç. Dr. Yunus Yavuz'dan geldi. Doç. Dr. Yavuz, "Bazı kesimlerin "beyaz ekmek tüketimine karşılmasın" söylemi çok havada. Bu tüketimin açtığı zararların çok daha derin olduğunu unutmamak gerekiyor" dedi.
Obezite Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri ve İstanbul Bilim Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Yavuz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın beyaz ekmekle ilgili söylediklerine atıfta bulunarak, "Beyaz un, buğdayın en çok işlenmiş, rafinerize edilmiş hali. Beyaz un aslında buğdayın şekere dönmüş hali ve obeziteye davetiye demek. Şeker o kadar bağımlılık yapan ve vücut için tehlikeli bir madde ki, tıpkı sigara gibi şeker içerikli gıdaların üzerine de 'ölümcül etkisine dikkat çeken' uyarılar konulması lazım, hatta yasaklanması lazım. Çünkü şeker vücutta direkt olarak yağa dönüşür ve metabolizmanın tembelleşmesine yol açar. Obezite, kanser diyabet, kalp hastalıklar, bunların hepsine davetiye çıkarır. Başbakan'ın beyaz ekmek uyarısına sonuna kadar katılıyorum. Beyaz ekmekte hiçbir besleyici öğe yok. Buğdaya haksızlık" dedi. Organik tarımın teşvik edilmesinin obeziteyle mücadelede de önemli olduğunu anlatan Doç. Dr. Yavuz, tarım
ilaçlarının da obeziteye sebep olduğunu anlatarak, "Tarım ilaçları sadece kansere değil obeziteye de sebep oluyor. Aldığımız gıdalarla günde ortalama 5-8 farklı tarım ilacı artığı giriyor vücudumuza. Bilinen 180'e yakın şeker ya da obezite yapan tarım ilacı var. Bu nedenle organik tarım çok önemli. Teşvik ederseniz talep de artar, talep arttıkça arz da gelir ve ürünler ucuzlar" dedi.
VİTAMİNİ KABUĞUNDA
Buğdayın da tıpkı diğer meyve sebzelerdeki gibi vitamininin kabuğunda olduğunu anlatan Doç. Dr. Yavuz, "Dikkat edin, beyaz ekmeği çiğnerseniz tatlanmaya başlar. İşte bu, onun şekere dönüştüğünün de en büyük ispatıdır. Vücudun en kolay kullandığı direkt yağa dönşen maddedir şeker. İşlemesi emek sarfetmesi lazım ama şeker bunu yaptırmıyor vücuda, tembellik yaratıyor. Buğdayı beyaz un haline
getirdiğinizde vücudu tembelleştiren bir gıdaya dönüşüyorsunuz. Kan şekeri ve insülini hızla yükseltiyor. Şeker hastalığını da tetikliyor. Oysa buğdayı ayrıştırırken ta en baştan kepeğini ayırmasak, vücuda yararlı her şey orada. Beyaz un sadece kalori, sadece hızla yağa dönüşecek bir şey. Vitamini kabuğunda sözü buğday için de geçerli" diye konuştu.
'ÖNLENEBİLİR' İKİNCİ ÖLÜM NEDENİ
Sağlık Bakanlığı'nın obezitenin teşhis ve tedaviyle ilgili komisyonuna da üye olan Doç. Dr. Yavuz, onlarca obez hastayı ancak ameliyatla zayıflatarak sağlığına kavuşturabildiklerine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlık Bakanlığı obeziteyle mücadelede önleyici tedbirleri harekete geçirmeye çalışıyor. Okullardaki kantinlerle ilgili mücadele başlattılar. Çok yerinde ve mantıklı. Düşünün ki ülkede gayrisafi milli hasılanın büyük bir kısmı obezite ve onun yarattığı hastalıkların tedavisine gidiyor. Bu nedenle bataklığı kurutmak daha önemli. Erişkinlerdeki obezte oranımız yüzde 32'lere çıktı. Amerika'yla aynı seviyeye geldik. Bu ne demek, 20 milyon insanımız obez. Obezite sanıldığı gibi zengin hastalığı değil. Sosyo ekonomik seviyesi düşük ve alt grubun hastalığı ve işte Başbakan'ın açıklaması burada hayati önem taşıyor. Çünkü ekmek tüketiminin en fazla olduğu toplumuz biz. Kalorinin büyük çoğunluğunu beyaz ekmekle alıyoruz. Alım gücü yüksek olmadığı için ekmek daha çok alınıyor. Obezite tedavisi gören bir hastanın aylık maliyeti yaklaşık 150 dolar iken tedavisini olup iyileşen hasta maliyeti 5 dolara düşüyor. Kişi obez olduğu zaman yüzde 25 ihtimalle diyabet, yüzde 65 ihtimalle tansiyon, klem rahatsızlıkları, kanser, kalp hastalıkları vs hedefi
haline de geliyor. Oysa obezite sigaradan sonra önlenebilir en önemli ikinci ölüm nedeni. Ve ülkemiz dinamiklerine bakarsak da bunun başında beyaz ekmeğin sofralardan kalkması geliyor".
Şu anda piyasada bulunan kepekli ekmeklere de dikkat etmek gerektiğini anlatan Doç. Dr. Yunus Yavuz, şu uyarılarda bulunarak sözlerini noktaladı: "İçine gıda boyası katılarak renklendirilerek yapılan kepek ekmeği çok fazla. Dikkat edin, kepek ekmeği yumuşacıksa, sağlıklı olanı o değlidir. Kepek ekmeği sert olur. Aslında en sağlıklısı organik kepek ekmeği. Ama şu an fiyat olarak daha fazla. Bu yüzden organik tarımı da teşvik etmek lazım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Halk Ekmeğin organik tam buğday ekmekleri var mesela. Diğerleriyle karşılaştırdığımızda içeriği en sağlıklısı o. Şeker, yasaklanması, üzerine uyarıcı konulması gereken derecede, ciddi bağımlılık yapan etkiye sahip bir madde. Uluslararası çalışmalar gösteriyor ki şekerin yarattığı bağımlılık uyuşturucu bağımlılığından farklı değil. Beyaz ekmek de bir çeşit şeker. Buğdayın yararlı her yerini atıyor, insanlara posa yediriyorusunuz. Ödün verdiğiniz en önemli şey de lif. Vücudun en çok alması gereken gıda yani. Bağırsak kanseri riskini yükseltiyorsunuz en başta. Obeziteyle savaşta ana besin öğesinin içeriğinin önemli olması lazım. Türkiye'de bu ana besin maddesi beyaz ekmek işte. Her şeyin renginin esmerleşmesi, en sağlıklısı".
(ÖK-ÖK-Y)

05.02.2013 09:59:04 TSI

Editör: Wan Haber