Berlin Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi'ni ziyaret eden Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ve beraberindeki heyet, üniversiteler arası işbirliği için fikir alışverişinde bulundu. Rektör Özen, Berlin'deki üniversitelerle bilim için işbirliği yapabilecek zemine sahip olduklarını belirtti.
Almanya Uluslararası İşbirliği Toplumu'nun (GIZ) davetlisi olarak Berlin'e gelen BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, beraberindeki heyetle birlikte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi'ni (HTW) ziyaret etti. HTW Rektörü Prof. Dr. Matthias Knaut, Türkiye 'den gelen heyete üniversitenin işleyişi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Matthias Knaut yaptığı açıklamada, iki üniversite arasında işbirliğinin mümkün olduğunu, buna sıcak baktıklarını ve bunun için bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ile birlikte Türkiye'den gelen Teknolojik Eğitimi Geliştirme Vakfı'dan (TEGEV) Prof. Dr Hayrettin Karcı, YÖK Yürütme Kurulu'ndan Prof. Dr. Durmuş Günay, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 'nden Prof. Dr. Funda Tıhmınlıoğlu, HTW heyeti ile yaptıkları görüşmenin ardından Almanya Uluslararası İşbirliği Toplumu 'nda (GIZ) karşılıklı olarak üniversiteler arası işbirliği üzerine konuştular.
Heyetler arası buluşmadan sonra İHA'ya açıklamada bulunan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, "Biz hem üniversitemizin mesleki eğitim kalitesini arttırma anlamında, buradaki deneyimi anlama ve bunu da kendi üniversitemize aktarma anlamında görüşmelerde bulunduk. Türkiye'de uygulamalı bilimler üniversitesi modeli nasıl geliştirilebilir, bu çerçeve içerisinde hem Almanya deneyiminin aktarıldığını hem de bizim deneyimimizin aktarıldığı bir tartışma platformu oluşturulacak. Buradan elde ettiğimiz bilgilerle de Türkiye'deki yüksek öğretimin yeniden yapılandırılması anlamında, mesleki eğitimin nerede olması noktasında hem de kendi özelinde Bülent Ecevit Üniversitesi'nde mesleki eğitimin kalitesinin iyileştirilmesi bakımından neler elde edebiliriz? Bu çerçeve içerisinde bu programları değerlendiriyoruz" dedi.
Projeler hakkında bilgi veren Rektör Özen, "Yani buradaki uygulamalı bilimler üniversitesinin bizim üniversitemizle ortak çalışma üretebileceği çok sayıda proje var. Bizim mühendislik fakültemiz, sağlık bilimleri fakültemiz buradaki uygulamalı bilimler üniversitesiyle ortak üretebileceği çok sayıda proje var. Bu yönlerimizle, mühendislik fakültesinde biz güçlüyüz. Bu çerçevede buradaki üniversitelerle ortak çalışmalar için bağlantılar kuruyoruz" dedi.
Üniversitenin öncelikli hakkında konuşan Özen, "Bülent Ecevit Üniversitesi olarak bizim birinci önceliğimiz lokal bir üniversite olarak kalmak değil, dünyada çok sayıda üniversite ile ortak projeler üreten, bağlantıları olan, sadece endüstriyel bağlamda projeleri olan değil, öğrencilerin-öğretim elemanlarının değişmesi anlamında da uluslar arası bir üniversite olmak. Bizim temel önceliğimiz bu. Hem ulusal ölçekte tanınan bir üniversite hem de uluslar arası ölçekte tanınan bir üniversite. Bu çerçeve içerisinde bizim üniversitemizin dünyadaki pek çok üniversite ile ortak projeleri var, ortak anlaşmaları var. Biz bu çerçeve içerisinde çok sayıda Türkün de yaşamış olduğu Almanya'daki üniversitelerle ortak projeler üretmeyi, ortak anlaşmalarımızı çok daha fazla önemsiyoruz. Çünkü bu çerçeve içerisinde buradaki ikinci üçüncü jenerasyondaki öğrencilerin bizim ülkemizi tanımalarını ve aynı şekilde bizim öğrencilerimizin de Almanya'da çalışmasını, onlarla ortak çalışmayı önemsiyoruz" dedi.
(CTŞ-MS-Eİ-Y)

21.12.2012 20:49:44 TSI

Editör: Wan Haber