Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) tarafından, "Biyolojik Evrim" konulu konferans düzenlendi.
BESYO konferans salonunda, Gaziantep Üniversitesi Nizip Eğitim Fakültesi Dekanı ve Gaziantep Üniversitesi FenEdebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Biyolojik evrim ve insanlığın kökeni hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özaslan, evrimin; türlerin nesilden nesile kalıtsal değişime uğrayarak ilk halinden farklı özellikler kazanma süreci olduğunu belirterek, çeşitli bitki ve hayvanların nasıl ortaya çıktığı sorusuna yanıt bulmaya çalışan bir kavram olduğunu söyledi. Özaslan, "Nereden geldik, nereye gidiyoruz? Çevremizdeki canlılar niye var ve neden her biri farklı şekilde yapılmıştır? sorusunun ilk defa söylendiği tarih, evrim biliminin başlangıcını oluşturuyor. Buna paralel olarak insanlığın ortaya çıkışı ile ilgili 4 farklı kuram vardır. Bunlar planetler veya yıldızlararası yaşamın transferi, kendiliğinden yaratılış, moleküler yaratılış ve Tanrı tarafından doğrudan yaratılış olarak tanımlanmakta. Ancak ilk üç kuram çeşitli bilimsel verilerle çürütüldü" dedi.
Prof. Mehmet Özaslan, 'Tanrı tarafından doğrudan yaratılış' kuramının 4 büyük dine inananlarca benimsendiğini ve dolayısıyla dünya üzerinde yaşayan insanların büyük çoğunluğunun insanlığın nereden geldiği ve nereye gittiği konusunda belirli bir inanç eğilimi gösterdiğini kaydetti. Özaslan, 'Havva Hipotezi'ne dikkat çekerek, Rebecca Cann tarafından plasentalar ve Emory Üniversitesi genetikçileri tarafından mitokondri DNA'ları üzerinde yapılan çalışmalarla, "Hepimizin ortak bir annesi" olduğuna yönelik düşüncelerin de bilimsel platformlarda kabul gördüğünü ifade etti. Konferans sonunda konuşmacı Özaslan'a, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür tarafından plaket takdim edildi.
(MDC-SO-Y)

18.12.2012 16:14:56 TSI

Editör: Wan Haber