HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, düzenlemenin 'yargıya müdahale değil yargıyı yargı olmaktan çıkarmak, yargının ruhuna El Fatiha okumak' olduğunu vurguladı
 
AKP'nin "yargı paketi" adı altında getirdiği ve "yüksek yargıya müdahale" olarak değerlendirilen "Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" için Meclis mesaisi başladı. Tasarı AKP tarafından "yargıda reform" olarak sunulsa da içerdiği maddeler bakımından "yargıyı araçsallaştırarak iktidarın bir nesnesi haline getirmek" olarak nitelendiriliyor. Yargıtay ve Sayıştay'ın yapısını değiştiren tasarının getirdiği düzenlemeye göre, Danıştay üyeleri on iki yıl için seçilecek. Tasarı Danıştay'daki daire sayısını da değiştiriyor. Danıştay; dokuzu dava, biri idari daire olmak üzere on daireden oluşacak.

DGM'LERİN RUHU YENİDEN CANLANDIRILACAK

Yine tasarıyla birlikte Türkiye’nin yargı alanında "kara lekesi" olarak görülen Devlet Güvenlik Mahkemeleri yeniden canlandırılacak. Tasarının 31, 32 ve 33. Maddesiyle devlete karşı işlenen suçlarda açılan davalar suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin adıyla anılan ağır ceza mahkemesinde görülmesini düzenliyor. Hem "tabii hâkim" ilkesi hem de "adil yargılanma hakkını" ihlal edecek olan bu düzenleme AKP "özel olarak belirleyeceği mahkemeler, hâkim ve savcılarla" DGM'lerin ruhu yeniden getirilecek.

'ADALET TÜMDEN RAFA KALDIRILIYOR'

Meclis'te görüşmelerine başlanan tasarıyı değerlendiren HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, tasarıyı "Yargıya müdahale değil yargıyı yargı olmaktan çıkarmak, yargının ruhuna El Fatiha okumak" olarak değerlendirdi. Beştaş, düzenlemeyle adaleti tesis eden yargının tümden rafa kaldırılacağı uyarısında bulunarak, "Bu düzenlemeyle saray yargıyı kendisine bağlıyor. Kendisine bağlı mahkemeler ve kendisinin söylediğini yapacak isimleri yargıya yerleştirecek" dedi. "Dokunulmazlıkların kaldırılması" ve "askere yargılanmama zırhı" getiren değişikliklerde olduğu gibi bu düzenlemenin de Anayasa’ya aykırı olduğunun altını çizen Beştaş, "AKP bir kez daha Anayasa’ya aykırı hareket ederek, kendi hukuk anlayışını kural haline getirmek istiyor" dedi.

'DİKTATÖRYEL BAŞKANLIĞIN KURUMLARI'

Beştaş, kuvvetler ayrılığı ilkesinin rafa kaldırılacağını ve yargının denetim görevini görmesinin önüne geçileceğini belirterek, yüksek tamamen sarayla hareket edilecek bir dönemin başlayacağına işaret etti. Beştaş, "Daha önce bölgede olan DGM'ler dönem dönem dönüştürüldü. Bu düzenlemeyle de her ile yeni bir DGM kuruluyor. Her ilin özel bir DGM'si olacak. Bu da daha anti demokratik kararlara imza atmak olacak" dedi. Beştaş, AKP’nin getirmiş olduğu düzenlemenin Erdoğan’ın talimatıyla getirildiğine dikkat çekerek, "Şu an da diktatöryel bir başkanlığın kurumları tesis ediliyor" dedi.
 
KAYNAK: DİHA

Editör: Wan Haber