Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, AK Parti’nin 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çevirerek sivil bir darbe yaptığını söyledi.

Halkın kayyumlara belediyelerini teslim etmeyeceğini söyleyen Beştaş, “Özellikle 11 Eylül’de Sayın Abdullah Öcalan ile görüştürülmesi ve kayyum atamalarının aynı gün olmasının asıl amacı kayyum atamalarına karşı olan tepkileri azaltmaktır” ifadelerini kullandı.

Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) konuşan Beştaş, özetle şunları söyledi:

“Halk iradesi yok sayılıyor”

“AKP kendisine karşı oluşacak tepkileri yok etmek ve etkisizleştirmek için hiçbir kural ve hukuk tanımamaktadır. AKP’nin şu anda tek amacı kendini ayakta tutmaktır.

“Belediyeye kayyum atanmasının darbeden farkı bulunmuyor. Halkın idaresini temsil eden belediye yönetimlerini görevlerinden el çektirmeye çalışarak kendi kayyumlarını atıyor.

“AKP, ‘Ben Ankara’dan bir kişi ile bu kararı veririm’ mesajını veriyor. Bunun zaten demokrasiyle, adaletle hiçbir bağı yoktur.

“Özellikle 11 Eylül’de Sayın Abdullah Öcalan ile görüştürülmesi ve kayyum atamalarının aynı gün olmasının asıl amacı kayyum atamalarına karşı olan tepkileri azaltmaktır.

“Halk belediyelerini kayyıma teslim etmez”

“Halk belediyelerine sahip çıkıyor. AKP’nin atadığı kayyumlara belediyelerini teslim etmeyecek.

“Ayrıca kayyum meselesinde fazla söze gerek yok. Sadece orada oluşan görüntü tek başına her şeyi ifade ediyor. O görüntüde; belediyenin etrafının polis bariyerleri ile kapatıldığı, TOMA ile korunan, içerden dışarıya hiçbir şekilde temasın sağlanmadığı ve hiç kimsenin girip çıkamadığı sadece bir belediye binası var. Halka hizmet veren ve halkın kendi evi olarak gördüğü mekanlar olmaktan çıkmış durumda. Sadece bir bina var orada.

“Kayyum kabul edilemez”

“Devletin bir programı varsa; bunun yolu seçimdir. Bunun dışında hiçbir uygulama kabul edilemez. Bu kayyımlara karşı anayasal ve hukuki mücadeleleri sonuna kadar vereceğiz.

“Öcalan’ın mesajı iyi okunmalıdır”

“Sayın Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme bütün bu olumsuz tablo içerisinde önemli bir gelişmedir.

“Öcalan yıllardır büyük bir barış mücadelesi veriyor ve savaşın son ermesi için mücadele ediyor. Bu kadar yoğun bir savaş ortamında bile o kadar önemli bir mesaj vermiştir ki birileri bunu iyi anlamalıdır. Özellikle bu savaşı yönetenler bu mesajı iyi okuması gerekir.

“Öcalan’ın barış ısrarı sonuç kalmamalıdır”

“Sayın Öcalan İmralı’da çözümün hazır olduğunu ve bunun altı ayda çözülebileceğini yüksek sesle ifade etmiştir.

“Öcalan barış için en büyük sorumluluğun devlette olduğuna dikkat çekmiştir.

“Bu görüşmede en önemli sonuç Sayın Öcalan barış elini hala tutmaktadır. Hala barıştan yana kararını devam ettirmiştir. Karşı taraftan ise sürekli savaş naraları ve çözümsüzlük yolunda mesajlar verilmektedir.

“Biz HDP olarak çözümden, barıştan ve eşitlikten yanayız. Sayın Öcalan’ın bu mesajını herkes doğru okumalı ve bu yönde adımlar atılmalıdır.”

İMCTV

Editör: Wan Haber