Besni İlçe Emniyet Müdürlüğü ilçede ve çevre illerde artan sahte para konusunda vatandaşı uyardı.
Son zamanlarda ilçede ve çevre illerdeki sahte para olaylarında artış olduğuna dikkat çeken emniyet yetkilileri yaptıkları uyarılarda, "Vatandaşlarımız ve esnaflarımızın mağdur olmaması için yaptıkları alışverişlerde aldıkları paranın sahte olup olmadığına dikkat etmeliler. Sahte para olayları özellikle değeri yüksek olan 200 TL ve 100 TL gibi paralarda görülmektedir. Esnaflarımızın işyerlerine fazla bir maliyeti olmayan sahte para tespit makinesi veya kalemini bulundurmaları veyahut her alış verişte mutlaka paraları kontrol etmeleri gerekmektedir. Ayrıca her hangi bir şüpheli durumda 155 Polis İmdat hattına yapılacak ihbarlar olası mağduriyetleri azaltacağı için büyük önem taşımaktadır.
Sahte para nasıl anlaşılır; banknotta holografik şerit, folyo bulunmalı ve hareket ettirildiğinde içindeki simgelerin değişip değişmediğine bakılmalı. Ön yüzde dokunulduğunda fark edilmesi gereken kabartmalar bulunmalı. Yedigen motif içine gizlenmiş rakamın var olup olmadığına dikkat edilmeli. Sadece şerit değil aynı zamanda üzerindeki rakamın da görünmesi gerekiyor.
Gerçek parayı sahteden ayırt etmen için yapılacak işlemlerden bir diğeri de ışığa tutmak ve Atatürk portresi ile paranın değerini gösteren filigran var mı yok mu diye kontrol edilmeli.
Renk değiştiren şerit de paranın gerçek olduğunu gösteren işaretlerden bir başkasıdır.
(RK-ÖK-Y)

05.02.2013 13:35:44 TSI

Editör: Wan Haber