Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, yaşam tarzı haline gelemeyecek hiçbir diyet ve egzersizin yapılmaması gerektiğini söyledi.
Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, çoğu insanın ortak problemi olan 'yeme isteği' konusunda önemli bilgiler verdi. Dyt. Durgut yaptığı açıklamada, "Aynada kendinize baktığınızda sarkık baldırlar ve gevşek karın sinirlerinizi bozduğu halde hırsınızı bir kahve yapıp yanında çikolata yemekle alıyorsunuz. Sonra aniden karar veriyorsunuz; 'Bu son çikolatam yarın diyete başlıyorum' ve belki de başarıyorsunuz. Dolaptaki o giyemediğiniz giysiler oluyor. Tam mutlu olduğunuz anlarda yaz geliyor, eski yeme alışkanlıklarına geri dönülüyor. Ve bir bakıyorsunuz ki kış gelmiş ve siz yine gardırobunuzun önünde giysilerinize girmeyi deniyorsunuz. Bu hikaye eminin tanıdık gelmiştir hepimize. İşte biz bu sendroma 'Ye Ye Sendromu' diyoruz. Eğer tüm yaşantınız boyunca pek çok diyet yapmanıza rağmen hala kilo probleminiz varsa, sadece belirli yiyecek gruplarına karşı zaafınız varsa, yemek yeme isteğiniz stres düzeyinize göre değişiyorsa bu sendrom sizde de var demektir" dedi.
"Öncelikle yaşam tarzı haline gelemeyecek hiçbir diyeti ve egzersizi yapmayacağız" diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, "Bu kilo vermede ve verilen kiloyu koruyabilmedeki en önemli etkendir. Medyada birçok diyet ve diyet kitapları, yazıları bulabiliyoruz. Peki, hiç dikkat ettiniz mi? Hangisinde insanların diyet yapıp bozmaları hakkındaki asıl nedenlere değinilmiştir? Hiçbirinde veya uygulanan o diyetlerin hangisinde yağ mı kaybettiniz kas mı kaybettiniz farkındasınız? Hiçbirinde aslında gerekli olan tek şey, insanın aklını, yemekten başka şeylere vermesini sağlayan bir beslenme planıdır ve böylece bu plan hayat boyunca bir hobi olarak kalacaktır. Belirli yiyecekleri yemekten vazgeçemeyenler, yiyeceği rahatlamak için kullananlar, kendini mutlu hissetmek için yiyenler, stresten kurtulmak için yiyenler, yiyecek tüketimini azar azar arttıranlar. Bu özelliğe sahip olanlar diyet ve egzersiz şekliniz dahi farklılaşmaktadır. İşin özü herkesin diyeti ve egzersizi ayrıdır. Kilo almamak için aşırı yemek yemenizin nedenini anlamanız çok önemlidir. Aşırı yemekten kast ettiğimiz tıka basa yemek değil. Uzun süre yemeyip birden yemeğe saldırmak da aşırı yemektir. Zayıflamak için listelere bağlı kalmaya çalışmayın. Zayıflamak için en iyi yöntem kendinizi ve vücudunuzu tanımaktır. Zayıflamak; tartıdaki ağırlık değişimden çok aynadaki görüntünüzdeki olumlu değişimlerdir" şeklinde konuştu.
(RCP-SLH-Y)

18.01.2013 14:00:39 TSI

Editör: Wan Haber