Marmara Belediyeler Birliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin işbirliğiyle 'Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm' sempozyumu düzenlendi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde gerçekleştirilen sempozyuma, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yanı sıra Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, ilçe belediye başkanları ve basının duayen isimleri Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Birand, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkkaya, Bloomberg HT Yayın Koordinatörü Ali Çağatay, Gazeteciler Mahmut Övür ve Abbas Güçlü ile çok sayıda davetli katıldı. Sempozyuma Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'da konuşmacı olarak katıldı.

"VATANDAŞIN RIZASINI ALMALIYIZ"
Sempozyumun açılışında konuşan Bakan Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin yaklaşık 24 bin 500 kilometre uzunluğunda bir deprem hattıyla çevrildiğini belirterek, 20 milyon konuttan bu fay hattı üzerindeki konutların önemli bir kısmının risk altında olduğunu ifade etti. Kentsel dönüşüm konusunun kendi Bakanlığını çok ilgilendirdiğini belirten Erdoğan Bayraktar, "Türkiye'nin en önemli meselesi kentsel dönüşümdür. Bizim bunu anlatmamız, kabullendirmemiz, benimsetmemiz lazım. Gönüllülük boyutunu yakalamamız lazım. Vatandaşların rızasını almamız lazım" dedi.
"Bunu yaparken vatandaşları mağdur edebilecek açık gözlülerin ayıklanması gerekiyor. Açık gözlüleri, fırsatçıları, kötü niyetlileri de elemine etmemiz lazım. Bu bizim olmazsa olmazımızdır" diyerek sözlerine devam eden Bakan Bayraktar, vatandaş ve devletin içselleşerek kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

YENİ YÖNETMELİK GELİYOR
Dönüşüme yeni bir yönetmelik getireceklerini ifade eden Bayraktar, "Yönetmeliği şimdi yeniden çıkarıyoruz. Bu hafta sonunda ya da önümüzdeki hafta başında çok daha kavrayıcı, kapsayıcı, pratik yüzü olan, uygulama tarafı olan yeni bir yönetmelik çıkarıyoruz. Bu yönetmelik bizlere uygulama derinliği ve kolaylığı getirecek" diye konuştu.
"DÖNÜŞÜM ACİLİYET ARZ EDİYOR"
Üç oturumda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, Marmara bölgesinin Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çekerek, buna bağlı olarak kentsel dönüşüm konusunun aciliyet arz ettiğini ve nihai amaçlarının Avrupa Kentsel Şartı ve Kentli Hakları Deklarasyonu'na uygun şehirlerin inşa edilmesi ve geliştirilmesi olduğunu belirtti.

"HALK, DOĞRU BİÇİMDE BİLGİLENDİRİLMELİ"
Kentsel dönüşüm faaliyetlerinin tanıtımında ve anlatımında yaşanan problemlerin masaya yatırıldığı sempozyumda basının duayen isimleri Mehmet Ali Birand, Abbas Güçlü, İsmail Küçükkaya, Celal Pir, Ali Çağatay, Mahmut Övür kentsel dönüşümün halkla ilişkilerinin yönetimi hakkında görüşlerini sundu. Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Birand, dönüşümün bir ölüm kalım meselesi olduğunu ve medyanın belediye başkanlarından doğru bir şekilde beslenerek, halkı en doğru biçimde bilgilendirmesi gerektiğini ifade etti.
Programın devamında ise Anadolu Ajansı Haber Müdürü Zeki Gümüş, İHA İstanbul Bölge Müdürü Oğuzhan Güven, Habertürk Şikayet Hattı Koordinatörü Esra Boğazlıyan, Yeni Şafak Gazetesi İstihbarat Şefi Recep Yeter ve Habertürk Tv İstihbarat Şefi Rıdvan Bıyık kentsel dönüşüm haberlerine medyanın yaklaşımını değerlendirdi. Sempozyumda gazeteciler, katılımcıların konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

"KENTTEKİ ALGIYI DEĞİŞTİRECEĞİZ"
Kentsel dönüşümle sadece kentlerin değil kentli yaşamının da yeni bir çehre kazanacağını ifade eden Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, dönüşüm kapsamında sosyal yaşamı, kültürü, sanatı, çevreyi ihya etmek gerektiğini belirtti. İlçedeki 48 bin öğrenci sayısına ulaştıklarını belirten Yeniay, "Öncelikli amacımız, kentteki algıyı değiştirmektir. Biz bunu kültürle, sanatla, eğitimle yapıyoruz. 3 ay sonra 40 bin kişilik arena gösteri merkezimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Şuan yapımı devam etmekte olan Türkiye'nin ilk yeşil sertifikalı kamu binasına da önümüzdeki yıl taşınacağız." diye konuştu.

KÜÇÜKÇEKMECE'DE DÖNÜŞÜM
Yeniay, ilçede dönüşüm kapsamına giren Kartaltepe Mahallesi'nde vatandaşla yüzde 96 mutabakata vardıklarını ve görüşmelere devam ettiklerini belirtti. Dönüşüm çerçevesinde yeniden inşa edilecek bölgeler hakkında katılımcıları bilgilendiren Yeniay, Küçükçekmece Meydan Projesi'nden de söz ederek, bu projeyle yılda 2 milyon konuk ağırlayacak bir planlama yaparak, Türkiye'de ilk kez bir kent merkezine planlı dönüşümle yeni bir yüz kazandıracaklarının altını çizdi.
(HÇ-AS-Eİ-Y)

14.12.2012 19:25:21 TSI

Editör: Wan Haber