Saman fiyatlarının artmasından dolayı sıkıntıya düşen besiciler, devletten hayvan başına yem desteği bekliyor.
Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Develi köyünde büyükbaş hayvan üretimi yapan Turan Şentürk, birkaç yıldır ekonomik sıkıntılar yaşayan üreticilerin saman fiyatlarının da artmasıyla daha da zor duruma düştüklerini belirtti. Saman almakta güçlük çeken birçok üreticinin hayvanlarına kendi imkanlarıyla mısır sapından elde ettikleri mısır samanını vermeye başladıklarını ifade eden Şentürk, bu durumun süt verimini düşürdüğünü ancak başka çarelerinin olmadığını kaydetti. Günde ortalama 23 litre süt veren sağlıklı bir ineğin iyi bir şekilde beslenebilmesi için her gün 5 kg saman ve yonca, 20 kg mısır silajı, 10 kg da kesif yem yemesi gerektiğini ifade eden Şentürk, şu bilgileri verdi:
"Bu gıdaların toplam fiyatı 12 lira ediyor. Yani bir inek günde 12 lira ile besleniyor. Bunun yanında günlük 5 lira da diğer giderleri hesaba koyarsak bir ineğin günde 17 lira masrafı oluyor. Aynı inek bir günde 23 litre süt veriyor. Sütün litre fiyatı 80 kuruş. Bu ineğin üreticisine bir günde sütten kazandırdığı para 18 lira. Hesap ortada, bu şartlar altında büyükbaş hayvan üreticisi sütten bir günde hayvan başına sadece 1 lira para kazanıyor. Üretici bu para ile evinin geçimini nasıl sağlayacak. Saman ithal etmekle sorun çözülmüyor. Sadece ertelenmiş oluyor. Devletten daha akılcı ve kalıcı çözüm bekliyoruz."

"YEM DESTEĞİ VERİLSİN"
Saruhanlı ilçe merkezinde büyükbaş hayvan üretimi yapan Haydar Sarıgöl ise, hayvancılık sektörünün ekonomik sıkıntıdan kurtulmasının girdi maliyetlerinin düşürülmesi ya da hayvan başına yem desteği verilmesiyle mümkün olacağını söyledi. Şu an üreticilerin ne etten ne de sütten para kazanabildiğini ileri süren Sarıgöl, 3 yıl önce 6 bin lira olan sağlıklı bir ineğin şuan 3 bin liraya zor satıldığını dile getirdi. Sütten para kazanamadığı için ineğini kesime gönderen üretici sayısının artmasıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın dişi hayvan kesimini yasakladığını belirten Sarıgöl, "Yaklaşık 10 gündür dişi hayvan kesimi yasak. Hayvancılık sektörü can çekişiyor. Süt para kazandırmıyor, et de aynı. Yemin çuvalı 45 lira oldu. 20 kilogramlık bir balya samanın fiyatı 12 ile 15 liraya yükseldi. Buna karşın et ve süt fiyatları yerinde sayıyor. Sıkıntımız büyük, birçok üretici bu sektörden kurtulmak için hayvanlarını satacak müşteri aramaya başladı. Devlet desteği olmazsa bu iş yürümez" dedi.
Veteriner Hekim Ramazan Doğan da, yörede hayvanların otlayabileceği mera olmadığını, bu bakımdan birçok üreticinin hayvanlarına evde baktığını belirtti. Yetiştiriciliği evlerde yapılan hayvanlara iyi beslenmesi ve süt veriminin artması için yem, yonca ve mısır silajı kadar saman da verilmesi gerektiğini kaydeden Doğan, aksi halde süt veriminde ciddi düşüş olacağını bildirdi.
(SD-ERG-CC-E)

21.02.2013 11:09:16 TSI

Editör: Wan Haber