24 Mayıs’ta Lice’de halkın yol kapatma eylemi, ay sonunda önce Muş’un Varto ilçesi ile Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Kargapazar Köyü’ne, ardından diğer birçok bölgeye yayıldı. 

7 Haziran’da Lice’de özel birlikler sabah erken saatlerinde eylemcilere müdahale etti.

24 ve 50 yaşlarında iki eylemci hayatını kaybetti. İnsan Hakları Derneği’ne göre o sırada herhangi bir silahlı çatışma yoktu ve eylemciler kasıtlı bir şekilde vurularak öldürüldü. Otopsi sonucu da kurşunla ölümü doğruladı.

Bu saldırı ile eylemler Türkiye’nin bir çok kentine yayıldı. Amed, Mardin, Dersim, Sırnak, Hakkari, Siirt, Bitlis, Bingöl, Erzurum, Van ve Malatya ile Adana, Mersin, İzmir ve İstanbul gibi batı kentlerinde eylemler yapıldı.

Birçok kentte  ırkçı grupları, Kürt eylemcileri, işçileri ve öğrencileri hedef alarak linç etmeye kalkıştı.

Paralel olarak polis baskınları ve müdahaleleri de arttı.

DİHA’nın oluşturduğu bilançoya göre 7-12 Haziran arasındaki beş günde 3 kişi hayatını kaybetti, en az 16 kişi de yaralandı. Hayatını kaybeden üçüncü kişi 9 Haziran günü Siirt’te bir müdahale sırasında gazdan etkilenerek hayatını kaybeden 80 yaşındaki bir kişiydi.

10 Haziran günü Varto’daki yol kapama eylemine yönelik saldırıda 2’si ağır 4 kişi yaralandı.

Beş günde ayrıca 31’i çocuk olmak üzere 176 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 8’i çocuk olmak üzere en az 19 kişi de tutuklandı. 

Kaynak: Yüksekovahaber

Editör: Wan Haber