UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girme yolundaki çalışmalarda son aşamaya gelen Bergama'nın adaylık dosyası, Paris'teki Dünya Miras Merkezi'ne iletildi.
UNESCO'nun ön inceleme raporu göz önüne alınarak nihai şekli verilen adaylık dosyası, merkezi Paris'te bulunan Dünya Miras Komitesi'ne teslim edildi. Süreçte son inceleme aşamasına giren Bergama, heyecanla adını UNESCO Dünya Miras Listesi'ne yazdıracağı günü bekliyor.
Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi tarafından yürütülen yoğun çalışmalarla hazırlanan adaylık dosyası yaklaşık 500 sayfadan oluşuyor. Dosyada, Bergama'nın kültürel ve tarihi değerleri ile ilgili olarak sunulan her bilgi, yüzlerce fotoğraf ve onlarca farklı harita ile destekleniyor. Tüm bu görsel materyaller, UNESCO uzmanlarının incelemelerini kolaylaştıracak olmanın yanı sıra, Bergama'nın kültürel değerlerinin tam olarak ortaya konulabilmesine yardımcı olacak.
Bergama ve çevresinin somut ve somut olmayan tüm kültürel değerlerinin tasniflendiği ve kentin sahip olduğu tüm kültürel varlıklarının net olarak ortaya çıkarıldığı dosya, Paris'teki UNESCO Dünya Miras Merkezi tarafından en az 1,5 yıl sürecek bir incelemeden geçirilecek.2014 Haziran'ında tamamlanacak bu son aşamadaki incelemeler kapsamında, Bergama'yı UNESCO ve UNESCO'nun teknik danışma birimi olan ICOMOS uzmanları ziyaret edecek ve adaylık dosyası ile sunulan bilgilerin içeriğini yerinde de inceleyecekler.

"BERGAMA'NIN ADINI 2014 YILINDA LİSTEDE GÖRECEĞİZ"
2011 Nisan ayında UNESCO'nun Ön Listesi'ne (Tentative List) adını yazdırarak resmi olarak Dünya Mirası Adayı olan Bergama'da çalışmaların belediye bünyesinde oluşturulan ekip tarafından başarıyla yürütüldüğünü belirten Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, " Ülkemizde yıllardır UNESCO Dünya Miras Listesi adayı olarak hazırlık çalışmaları yürüten farklı yerler varken, Bergama'nın adaylık dosyasının 2 yılda tamamlanarak UNESCO'ya iletilmiş olması Bergama Belediyesi'nin çalışmalarının ne denli hızlı ve sağlıklı olduğunu gözler önüne seriyor" dedi.
Türkiye'de pek çok kültür varlığının Dünya Miras Listesi'ne girmek için beklediğini sözlerine ekleyen Başkan Gönenç, "Roma ve Helen Dönemi tapınaklarına, tiyatrolarına, su yollarının ve sağlık merkezlerinin en ünlülerine sahip bir başkent olan ve antik dönem sonrası yaşamın kesintisiz olarak devam ettiği Bergama'nın Dünya Miras Listesi'ne girmesi, listede yer alan diğer arkeolojik varlıklara da güç katacaktır" diyerek , Antik Anadolu'nun incisi Bergama'nın, Dünya Miras Kenti olmak için yaptığı başvurunun 2014 yılında sonuca ulaşacağını ve sürecin kalıcı listeye girmekle sonuçlanacağına inandıklarını söyledi.
Gönenç,Bergama'da var olan potansiyelin UNESCO ve dünya tarafından da tescil edilmesinin kenti yakın gelecekte bir dünya markası haline getireceğinin altını çizdi.
(HE-ERG-Y)

07.02.2013 12:47:46 TSI

Editör: Wan Haber