İSTANBUL - 105 yaşında hayata gözlerini yuman kayıp yakınlarının sembolü  ''Berfo Ana'' olarak tanınan Berfo Kırbayır için ''Cumartesi Anneleri''nin toplandığı Galatasaray Meydanı'nda tören düzenlendi.

Törene, ''Berfo Ana''nın oğlu Mikail Kırbayır, kızları Fatma Gülmez, Filiz Batmaz, torunu Seval Gülmez ile BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Akın Birdal, Ufuk Uras, Ferhat Tunç, ''Cumartesi Anneleri'' ve kayıp yakınları katıldı.

Başucuna yazma bağlanan ve üzerine karanfiller serpilen ''Berfo Ana''nın tabutu, cenaze aracı ile Galatasaray Meydanı'na getirildi.

''Berfo Ana''nın tabutu, tören için oluşturulan üzerinde ''Unutmadın, Unutmayacağız. Benim annem Cumartesi, Berfo Annem Cumartesi'' yazılı kaideye konuldu.

Ellerinde ''Berfo Ana'' ve oğlu Cemil Kırbayır'ın fotoğraflarını taşıyarak törene katılanlar, ''Berfo Ana''nın çocuklarına ve yakınlarına taziyelerini sundu.

OĞLU: GÖZÜN ARKADA KALMASIN, O RESMİ BİZ TAŞIYACAĞIZ
Törende konuşan Mikail Kırbayır, böyle bir zamanda kendilerini yalnız bırakmayanlara teşekkür etti.

Kırkbayır, şöyle konuştu:

“Annemin ölmeden önce son cümlesi de 'Beni oğlumun kemiklerini bulmadan gömmeyin' oldu. Annem, 105 yaşındaydı, 32 yılını oğlunu aramakla geçirdi. O, oğlunun bir kemiğine bile razıydı. Ancak bu konuda kendisine söz verenler bunu yerine getirmedi.

Annemizin, Cemil'in kemikleri bulunmadan toprağa gömülmesine sebep olan herkesin hak ettikleri cezaları almaları için Kırbayır ailesi olarak mücadele edeceğiz, bunu da buradan duyuruyoruz.

Gözün arkada kalmasın, senin taşıdığın resmi taşımaya devam edeceğiz. Toprağın bol olsun.”

KIZI: KEMİKLERİNİ VERİN YANINA YATIRALIM
Berfo Kırbayır'ın kızı Fatma Gülmez, annesinin gözü açık gittiğini belirterek, “Kardeşimin kemiklerini verin, anamın yanına yatıralım" dedi.

CHP'Lİ TEKİN: BÖYLE BİR MECLİS'TEN UTANIYORUM
Galatasaray Meydanı'nda düzenlenen törenin ardından ''Berfo Ana''nın cenazesi, Üsküdar'daki Şakirin Camisi'ne götürüldü.

Cenaze namazından önce oğlu Mikail Kırbayır ve kız kardeşleri cami avlusunda taziyeleri kabul etti.

Törene katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, partisinin davayı sonuna kadar takip edeceklerini belirterek, “Sadece bizim taleplerimizle sonuç almak zor. Berfo Ana'nın ne talebi vardı? Çok insani bir talepti. Böyle bir ayıp olabilir mi? Bu parlamentonun milletvekili olmaktan gerçekten utanıyorum” diye konuştu.

Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü : “Oğlunun kemiklerini bile Berfo Ana'ya çok gördük. Bu devlet Berfo Ana'nın bu feryadıyla karşı karşıya kalacak. Umut ediyorum ki bu bir başlangıç olur ve Türkiye Cumhuriyeti kendisiyle yüzleşir. Türkiye Cumhuriyeti parlamentosu ivedilikle Berfo Ana'nın talebini yerine getiremedi ama Berfo Ana gibi, binlerce, milyonlarca insanın taleplerini umut ediyorum ki yerine getirir.''

Yarım asıra yakın annesinin mücadele ettiğini vurgulayan Berfo Kırbayır'ın oğlu Mikail Kırbayır da ''Yüreği yanan ananın bir tek isteği oğlunun kemikleriydi. Onun dışında herhangi bir isteği yoktu'' dedi.

Törene oğlu Mikail Kırbayır, damadı Necmi Gülmez, kızları Yıldız Çam, Filiz Doğan, Fatma Gülmez ve aile yakınlarının yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, 23. Dönem TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Cumartesi Anneleri ile vatandaşlar katıldı.

CUMARTESİ ANNELERİ’NİN OMUZLARINDA
Berfo Kırbayır'ın cenazesi öğle vakti Cuma namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası toprağa verilmek üzere Ardahan'ın Göle İlçesine bağlı Okçu Köyü'ne götürülmek üzere yola çıkarıldı.

Berfo Ana’nın tabutu, namaz sonrası Cumartesi Anneleri tarafından omuzlara alınarak cenaze aracına kadar eller üzerinde taşındı.

Berfo Kırbayır'ın cenazesi yarın toprağa verilecek.

SON NEFESİNDE 'OĞLUM' DEDİ
Berfo Kırbayır, mide kanseri ve yaşlılığa bağlı nedenden ötürü dün hayatını kaybetmişti.

“Berfo Ana”, 13 Eylül 1980'de gözaltında alındıktan sonra kaybolan oğlu Cemil Kırbayır'ın bulunması için yıllardır mücadele etmişti. 

ntvmsnbc

Editör: Wan Haber