Hicri takvime göre Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesinde idrak edilen Berat Kandili’ni fırsat bilen vatandaşlar ibadet yerlerine koştu. Sabancı Merkez Camisi'nde Berat Kandili dolayısıyla düzenlenen programda dua edildi, mevlit okundu.

MEHMET GÖRMEZ: DUALARIMIZ ONLARLA

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Sabancı Merkez Camisi'nde düzenlenen programda, kandillerin insanların arınması ve erdemli olması noktasında önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. İnsanların arzularından ve tutkularından arınması gerektiğini ifade eden Görmez, kandillerin her türlü kötülüklerden, şerden, zulüm ve haksızlıklardan uzak durmayı öğrettiğinin altını çizdi.

Görmez, Allah'ın kandillerde bağışlanma ve arınma beklediğini bildirerek, şöyle konuştu:

"Mümin, karıncayı bile incitmez ama etrafımıza baktığımızda, İslam dünyasına baktığımızda, Müslümanların bundan ne kadar uzak kaldığını görüyoruz. Müslümanların birbirine karşı ne kadar şefkatsiz, acımasız hale geldiğine hepimiz şahit oluyoruz. Suriye'de, Irak'ta Müslümanlar birbirini katlediyor, neden? Çünkü Teberra'yı kaybettik, çünkü Tevella'yı kaybettik. Çünkü Allah'a dost olmaktan uzaklaştık. Bu vesileyle Berat Gecesi'nde milletçe dua edeceğiz. Musul'da beratını bekleyen kardeşlerimize Beraat Gecesi'nde Yüce Rabbimiz, sıhhat, afiyet içerisinde çocuklarına dönmeyi nasip etsin inşallah. Dualarımız onlarla, yeryüzünün neresinde olursa olsun zorda ve darda olan gözü yaşlı bir kardeşimiz varsa duamız onunla birlikte olacak."

Görmez'in konuşmasının ardından dua edildi, mevlit okundu.

Programa, Adana Valisi Mustafa Büyük ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve İl Müftüsü Arif Gökce de katıldı.

İstanbul'da Berat Kandili kutlandı

Ramazan ayının müjdecisi kabul edilen Berat Kandili'nde vatandaşlar camilere akın etti. Berat Kandili dolayısıyla Sultanahmet, Süleymaniye, Eyüp, Fatih ve Mimar Sinan camilerinin de aralarında bulunduğu pek çok camide mevlit okundu, dualar edildi.

Sultanahmet Camisi'ndeki mevlide katılan imam Hasan Kara, Berat Kandili hakkında vatandaşlara bilgiler verdi. Kara, Müslümanların Berat Kandili'ni kutladı.  Camilerde yaşanan yoğunluk nedeniyle çok sayıda vatandaş ibadetini cami avlularında yerine getirdi. Kandil gecesine turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği görüldü.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Berat Kandili dolayısıyla mesaj yayımladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Berat Kandili'nde, Türk-İslam alemini çevreleyen ağır meselelerin hafiflemesi, akan gözyaşlarının dinmesi, feryat, fesat ve hüzünlerin son bulmasını diledi. 

Her türlü olumsuz ve bunaltıcı gelişmenin yaşandığı bir zaman diliminde bir kez daha mübarek bir akşamın, kutlu bir kandilin manevi nuruyla aydınlanıldığını belirten Bahçeli, manevi yaraların sarılması, manevi buhranların, maneviyatta yaşanılan krizlerin tamir ve tedavisinin Berat'ın eşsiz imkanlarıyla mümkün olabileceğini vurguladı. 

Bu kutsi gecenin vicdan muhasebesi, kalp sorgulaması için iyi bir fırsat olduğuna değinen Bahçeli, şunları kaydetti:

"Diliyor ve istiyorum ki yaşadığımız akıl almaz sorunların telafisi, mahkum olduğumuz huzursuzluk ve samimiyetsizlik akıntısının kuruması bu kandil gecesinin bereketiyle gerçekleşsin. Türk-İslam alemini çevreleyen ağır meselelerin hafiflemesi, akan gözyaşlarının dinmesi, feryat, fesat ve hüzünlerin son bulması Allah'tan niyazımdır. Bu gecenin kurtuluşumuza, manevi arınmamıza ve gönül dünyamızın temizliğine vesile olması elbette en halisane beklentimdir. Nefis terbiyesine ve kendimizi gözden geçirmeye çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde Berat Kandili’nin bağışlayıcı ve affedici mana ve mesajlarıyla silkinip toparlanmamız lazımdır."

İyi bir insan, samimi bir Müslüman olmanın, kötülüklere, şeytani heves ve arzulara, bozguncu ve yıkıcı emellere karşı koymanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirten Bahçeli, "Gönül yapmak yerine yıkan, kalp onarmak yerine kıran, muhabbetle dostlukla ve kardeşlikle muamele yapmak yerine gıybet ve gafletle vakit geçirenlere Allah'ın izni ve inayetiyle fırsat vermemeliyiz" ifadesini kullandı.

Editör: Wan Haber