Benzin zamları, Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) üyeleri tarafından Eskişehir'de araçlara siyah kurdele bağlanarak protesto edildi.
Aralarında TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz'ın da bulunduğu grup, Köprübaşı Sağlık İl Müdürlüğü önünde toplanarak Cengiz Topel Caddesi'ne yürüdü. Grup, burada kırmızı ışıkta duran araçların aynalarına siyah kurdele bağlayarak yapılan benzin zamlarını protesto etti.
Daha sonra Sağlık İl Müdürlüğü önüne gelen grup adına basın açıklaması yapan Genel Başkan Yılmaz, Türkiye'nin, dünyada en pahalı benzini kullanan ve bir litre benzine en yüksek vergi ödeyen ülke olduğunu söyledi.
Yeni yıldan bu yana benzine 18 kuruş zam yapıldığını anlatan Yılmaz, "Benzini pahalı kılan 8-10 kuruşluk zamlar değil, vergidir, verginin vergisi uygulamasıdır. Bu zamlar ise bardağı taşıran son damlalardır. Benzini pahalı kılan ikinci neden ise hükümetin uyguladığı yanlış politikadır. Bu politikalar sonucu tüketici, benzine ağır faturalar ödemektedir" ifadelerini kullandı.
Yılmaz, zamlarla vatandaşın seyahat özgürlüğünün kısıtlandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Son zamla birlikte Türkiye tüketicisi bir litre benzini 2.82 dolara satın alırken, krizdeki Yunanistan tüketicisi aynı benzini 2.15 dolara satın almaktadır. Yine benzini bizden sonra en pahalı satan Norveç'te ise kişi başına düşen milli gelir, ülkemizde kişi başlına düşen milli gelirin neredeyse 9-10 katı olduğu gözlerden kaçırılmamalıdır. Bizim tüketicimizin alım gücü bu zamlarla her geçen gün düşmektedir. Tüketicimiz aracını kullanamaz durumdadır. Seyahat özgürlüğü kısıtlanmıştır ve isyanlardadır."
Konuşmanın ardından grup, ellerindeki zamların yazılı olduğu balonları havaya bırakırken, daha sonra bir eylemci zamları oynayarak protesto etti. Grup olaysız şekilde dağıldı.
(KÇ-MŞ-GS-Y)

07.02.2013 14:44:28 TSI

Editör: Wan Haber