Halk dilinde "ben kanseri" olarak bilinen "malign melanom" hastalığının görülme sıklığı her geçen gün artarken, Universal Ege Sağlık Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezih Karaca, özellikle açık tenli, renkli gözlü ve vücudunda çok sayıda beni olan kişilerde melanom gelişme riskinin daha yüksek olduğunu, ölümcül bir hastalık olan melanomda erken teşhisin ve kişilerin kendi kendine kontrolünün hayat kurtardığını belirtti.
Deri kanserleri içinde en ölümcül hastalık olan ve güneşi bol olan ülkelerde kendisini daha çok gösteren melanom; saçlı deriden ayak tırnağına kadar vücudun her bölgesinde gelişebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, beyaz ırkta görülme sıklığı gün geçtikçe artan melanomla ilgili her yıl 132 bin yeni vaka ortaya çıktığını, dünyada ise en çok Avustralya'da görüldüğünü ifade ediyor. Uzmanlar, görülme sıklığı yaşa bağlı olarak artmakla birlikte melanomun 20-45 yaş aralığında daha sık görüldüğünü belirtiyor.
Uzm. Dr. Nezih Karaca, melanomda en önemli etkenin güneş olduğuna dikkat çekerek, özellikle çocukluk dönemlerinde tekrarlayan kısa süreli yoğun güneş ışınlarına maruz kalma, güneş yanığı, hafta sonu tatillerinde kontrolsüz güneşlenmenin büyük risk içerdiğini anlattı. Ozon tabakasındaki azalmanın güneş ışınlarına bağlı melanomların artmasına yol açtığını söyleyen Dr. Karaca, "Solaryum üniteleri risk faktörüdür. Yılda 10 kez veya daha fazla solaryum kullananlarda risk 30 yaş üstünde iki kat, 30 yaş altında ise 7.7 kat artmaktadır. İzmir gibi bol güneşli kentlerde de melanom daha sık gözlenmektedir" diye konuştu.
Beyaz tenli, çilli, renkli gözlü, vücudunda çok sayıda ben olan, ailesinde melanom öyküsü bulunan, çocukluk çağlarında güneş yanığı öyküsü olanların mutlaka bir dermatoloğa benlerini göstererek kontrol altında tutması gerektiğine dikkati çeken Karaca, güneş altında kontrolsüzce yapılan her faaliyetin melanom riskini arttırdığını söyledi. Dr. Karaca, tedavinin anahtarının erken tanı olduğunu vurgulayarak, "Kişiler kendi vücudundaki benleri kendi kendine muayene edebilir. İlk olarak asimetri çok önemli, bir beni ortadan ikiye ayırdığınızda her iki tarafın birbirinin ayna görüntüsü şeklinde olması gerekir. Benin kenarlarının da düzenli olması gerekir, düzensiz olması risktir. Bendeki renk değişimleri, dalgalanmalar olması, melanom açısından önemlidir. Büyüklüğü 5 milimetreyi geçen benler daha risklidir. Bende sonradan ortaya çıkan her türlü değişim risklidir. Örneğin bir bende kabarıklık ortaya çıkması, genişleme olması, bende kaşıntı başlaması, kanama gelişmesi melanom gelişim sinyali açısından önemlidir" dedi.
Benlerin muayenesi ve takibinin dermatoloji uzmanı tarafından öncelikle gözle muayene edilerek, ardından el dermoskopu ya da dijital bilgisayarlı dermoskopi cihazları ile incelenerek yapılıyor. Kötü huylu bir takım belirtiler gözlenir ise hemen müdahale ediliyor, riskli olmayanlar ise bilgisayarda kaydedilerek, ileriki dönemlerde gelişiminin takibi yapılıyor.
(BK-CC-Y)

24.01.2013 15:02:34 TSI

Editör: Wan Haber