Gaziantep'in Nizip ilçesinde Birecik Barajı yakınlarındaki seyir tepesine kurulacak Belkıs Zeugma Kültür Merkezi'nin temeli törenle atıldı.
Nizip Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan ve İpekyolu Kalkınma Ajansı'nca desteklenen "Zeugma'nın 21'inci Yüzyılla Dansı" projesi kapsamında Birecik Barajı yakınındaki seyir tepesine kurulacak Belkıs Zeugma Kültür Merkezi'nin temeli, düzenlenen törenle atıldı. Törene, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Kaymakam Yaşar Karadeniz, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Sarı, Ali Şahin, Nizip Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Cem Çerkeoğlu, Belediye Başkanı Hacı Fevzi Akdoğan, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Kantar, İl Genele Meclis Üyeleri Galip İnal, Ahmet Yakar, daire amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Vali Erdal Ata, Gaziantep başta olmak üzere bölgedeki yerleşim merkezlerinin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve tarihin her döneminde önemli medeniyetlerin merkezi olduğunu söyledi. Vali Ata, "Zeugma Mozaik Müzesi'nin açılışında animasyon bir film gösterilmişti. O filmi izlediğim tarihten bu yana hep düşünüyorum, acaba o animasyonda canlandırılan kent bugün yaşıyor olsaydı Gaziantep ve bölgesine ne gibi faydası olurdu? Tahmin dahi edilemeyecek bir turizm potansiyeli olurdu" dedi.
Gaziantep ve bölgede yapılan çalışmalarla kültürel değerlerin ortaya çıkacağını belirten Vali Ata, "Bölge halkının turizmden daha fazla pay alması için gerekli yatırımların yapılacaktır. Belkıs Zeugma Kültür Merkezi'nin bölgede turizm adına yapılacak hizmetlerden biridir. İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak Şanlıurfa ile işbirliği yaparak Fırat Havzası'nın tamamını kapsayacak şekilde bir turizm master planı hazırlatıyoruz. Bu yapıldığı takdirde kademe kademe bölgedeki kültürel değerlerin ortaya çıkarılması ve yaşanılabilir hale getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi, kalkınma ajansları, belediyeler, kısacası tüm kurum ve kuruluşların katkısını sağlayarak, buradaki kültürel mirasları ortaya çıkarıp halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Belkıs Zeugma Kültür Merkezi'nin temeli, Vali Erdal Ata ve törene katılan protokol tarafından atıldı.
(ÖY-MEF-Y)

24.12.2012 19:57:46 TSI

Editör: Wan Haber