Balıkesir Belediye Meclisinin 2012 yılının son toplantısı yapıldı. Kısa süren meclis toplantısında gündem dışı söz alıp kürsüye çıkan MHP'li Belediye Meclis Üyesi Birol Kaçak, "Yerli Malları Haftası" hakkında yaptığı ateşli konuşma ile tüm dikkatleri üzerine çekti. Yerli malı üretimi ve tüketimiyle ilgili sözlerinden çok sergilediği heyecan ve ateşli konuşmasıyla takdir toplayan Birol Kaçak mecliste uzun süre alkışlandı.
Balıkesir Belediye Meclisi Belediye Başkanı İsmail Ok'un başkanlığında toplandı. Gündem maddelerinin görüşülüp oylandığı mecliste sürpriz bir konu gündeme getirildi. Meclis toplantısının sonunda Başkan Ok'tan söz isteyen MHP'li meclis üyesi Birol Kaçak, yerli malı kullanılması ve yerli malı üretilmesiyle ilgili bir farkındalık ortaya koydu. Sözlerine yüksek sesle başlayan Kaçak, heyecanına rağmen yaptığı ateşli konuşmasıyla amacına ulaştı. Tüm meclis üyelerinin bir anda pür dikkat kesilip kendisini dinlediği Birol Kaçak, 12-18 Aralık tarihlerinde kutlanacak olan Yerli Malı Haftasını hatırlatarak önemli açıklamalarda bulundu. MHP'li Belediye Meclyis Üyesi Birol Kaçak, içi herkes için çıkarılacak derslerle dolu olan konuşmasında şunları söyledi:
"Birçok ülke gerek sivil toplum örgütleri ile, gerek kampanyaları ile, gerekse yasaları ile yerli malına sahip çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri, her ithal edilen malın işsizliğe ve yatırımların azalmasına neden olduğunu vurguluyor. Almanya ve İngiltere yerli malına sahip çıkma konusunda kampanyalar düzenlemişlerdir. Bizdeki gibi sadece bir haftaya sıkıştırmıyor, yıl boyu bu devam ediyor. Tüketim malı ithalatında her 6 bin 500 dolar Türkiye'de bir kişiyi işsiz bırakıyor. Aldığınız bir çift yabancı ayakkabı ile dört yabancı işçiye, aldığınız bir takım elbise ile de 12 yabancı işçiye bir günlüğüne iş sağlıyorsunuz. Onlara iş sağlamak yerine kendi çalışanlarımıza iş sağlamak için yerli malını tercih etmeliyiz. Türkiye'de bir şey üretiliyorsa, onun dışındaki malı almayacağız. Bunu yaparsak vatandaşımız işsiz kalmayacak. Cari açık bir ülkenin aynı şirket gibi ürettiğinden daha fazlasını tüketiyor olmasıdır. Cari açık kan kaybıdır, cari açık kanlar kaybıdır. Cari açık kötüdür, olmamalıdır. Türkiye ürettiğinden daha fazlasını tüketmemelidir. Değerli arkadaşlar, bir ülke ürettiğinden daha fazla tüketmeye devam ederse, ileriki yıllarda işsizlik dahil olmak üzere çok ciddi tehlikelerle karşılaşacağı kesindir. Türk ekonomisi güçlü ekonomiler arasında bağımsızlık savaşı veriyor. Bu savaşta parolamız altını çizerek söylüyorum; 869 numaralı uluslar arası barkot numaramızdır. Bu savaşı kazanmak ve başı dik gezmek istiyorsak ülkemizin ürünlerine sahip çıkalım. İthal ürünlere verdiğimiz her kuruş ekonomimizde çıkmaz sokağa gidiyor. İstihdam yaratılamıyor ve bu yüzden de işsizlik önlenemiyor. Yerlisi varken, yabancısını almak kıt kaynaklarımızın dışarıya gitmesi ve yatırımlarımızın azalmasıdır. Azalan yatırım çoğalan işsizliktir. Çoğalan işsizlik demek memlekette her türlü kötülüğün artması demektir. Çünkü, işsiz adam durgun suya benzer, bozulup kirlenir. Değerli arkadaşlarım, bizi güçlü yapan yediklerimiz değil, hazmettiklerimizdir. Bizi bilgili yapan, okuduklarımız değil kafamıza yerleştirdiklerimizdir. Bizi zengin yapan, kazandıklarımız değil muhafaza ettiklerimizdir. Bizi örnek yapan da başkasına verdiğimiz öğütlerimiz değil kendi uyguladıklarımızdır. Biz seçilmişler olarak yerli malı kullanarak yerli malına sahip çıkacağız."
Belediye Meclis Üyesi Birol Kaçak'ın, "Sahipsiz olan memleketin batması haktır, sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır" dörtlüğüyle sona eren konuşması Meclis Başkanı İsmail Ok başta olmak üzere tüm meclis üyeleri tarafından uzun süre alkışlandı.
(YU)

06.12.2012 17:10:23 TSI

Editör: Wan Haber