Mersin'in merkez ilçe Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ve Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk ile MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen, basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladılar.
Yenişehir Belediye Başkanı Genç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, demokratik sistemin temel koşullarından birinin de iletişim özgürlüğü olduğunu belirterek, iletişimin en temel taşlarından olan basının, toplumun gerçekleri öğrenmesi ve sesini duyurmasının da en etkili aracı olduğunu kaydetti. Bu açıdan basının kamu görevi yaptığını vurgulayan Genç, "Basın, vatandaşların gerek yerel yönetimler, gerekse ülke ve dünya sorunlarıyla ilgili düşüncelerini duyurarak kamuoyu oluşturulmasına katkıda bulunarak, vatandaşların yönetimleri denetleyebilmesine olanak tanımaktadır. Basın tüm bu görevlerini yerine getirirken, özgür bir çalışma ortamında olmalı, toplumun yararlarını gözetirken, sorunlarını savunurken gerçekleri tam olarak yansıtabilmeli, hiçbir çıkar grubu ve otoritenin baskısı altında ezilmemelidir. Günümüzde hala çok zor koşullar altında görev yapmaya çalışan çağdaş ve bağımsız basın mensuplarımızın karşılaştıkları tüm engellerin kalkmasını, hak ettikleri gelir düzeyiyle en uygun çalışma ortamına kısa sürede kavuşmalarını diliyorum" dedi.
Akdeniz Belediye Başkanı Türk de yayınladığı mesajda, basın özgürlüğü ve tutuklu gazeteciler açısından Türkiye'nin sınıfta kaldığına ve kötü bir performans sergilediğine dikkat çekerek, basın özgürlüğünün ülke özgürlüğüyle doğru orantılı olduğunu ifade etti. Bugün cezaevlerinde 100'ü aşkın gazetecinin tutsak olduğunu hatırlatan Başkan Türk, "Bu gazetecilerin büyük bölümü, sadece kendi mesleklerini icra ederken cezaevlerine alındılar. Halkın doğru bilgiye ulaşması noktasında görev yaptılar. Ancak ne yazık ki, basın özgürlüğü konusunda ülkemizin karnesi zayıftır. Özellikle uluslararası platformlarda basın özgürlüğü konusunda büyük eleştiriler alıyoruz. Unutmayalım ki, özgür toplumun yolu özgür basından geçer. Gazetecinin özgür olduğu ülke özgürdür. Eğer gazeteci mesleğini rahat, kaygısız ve korkusuzca icra edemiyorsa, ülkenin demokrasi damarları tıkanmış demektir" ifadelerini kullandı.
1961 yılında 5953 sayılı yasanın değiştirilerek yerine 212 sayılı yasanın yürürlüğe konduğunu da anımsatan Türk, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Bu yasa gazete sahiplerinin tepkisini çekmiş ve hatta protestolara bile neden olmuştu. O günlerden bu yana, gazetecilerin kazanılmış haklarında son 10 yılda büyük bir gerileme yaşandı. Bütün bu olumsuzluklara rağmen kısıtlı imkanlarıyla haber üreten bütün basın emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum."
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Ülgen ise gazeteciliğin son derece önemli ve zor bir meslek olduğunu belirtti. Basının kamuoyunun bilgilendirilmesi, ülkede ve dünyada yaşanan gelişmelerden haberdar edilmesi gibi önemli bir misyonu yerine getirdiğini vurgulayan Ülgen, Mersin basınının Türkiye basını içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olduğuna da dikkat çekti. Ülgen "Mersin'de basın mesleğinde görev yapan tüm çalışanların, çok zor şartlarda gösterdikleri gayretle kentimizde karşılaşılan sorunların çözümünde çok önemli bir görev ifa ettiklerini memnuniyetle görüyor, takdirle karşılıyoruz. İlimizde faaliyette bulunan yerel ve bölgesel gazete, dergi, radyo, internet ve televizyonlarımız ile ulusal ajanslarımız temsilcileri ile zengin bir kadroya sahip olan değerli basın mensuplarımızın haklarını düzenleyen yasanın yürürlüğe girişinin yıl dönümü olan Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, bütün basın mensuplarımıza başarılar diliyorum" dedi.
(KYM-Y)

09.01.2013 16:00:02 TSI

Editör: Wan Haber