Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, pazartesi günü CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ve CHP Turgutlu İlçe Başkanı Vahit Doğrucu'nun yeni otopark uygulaması ile ilgili yaptıkları basın açıklamasına yazılı basın açıklamasıyla cevap verdi.
Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, yazılı açıklamasında, "CHP Turgutlu İlçe Teşkilatı'nın ilçemizdeki ücretli otopark uygulaması hakkında dün yapmış oldukları basın açıklamasına karşılık, kamuoyunun yanıltılmaması ve doğru bilgilendirilmesi adına bu basın açıklamasını yapma gereği duydum. CHP Turgutlu İlçe Başkanı Vahit Doğrucu ve Manisa Milletvekili Hasan Ören tarafından pazartesi günü CHP İlçe Teşkilatı önünde ilçemizdeki ücretli otopark uygulaması hakkında basın açıklaması yaptığını öğrenmiş bulunmaktayım. Yapılan basın açıklamasındaki görüş ve açıklamalar doğru olmayıp tamamen gerçek dışıdır" dedi.
Ücretli otopark uygulamasının yeni bir uygulama olmayıp 1 Şubat 2010 tarihinden beri aynı sokak ve caddelerde uygulandığını anlatan Orhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde birçok belediyenin uyguladığı ücretli otopark uygulamasının temel amacı Belediye Meclis kararımızda da belirttiğimiz gibi, ilçemizdeki araç sayısındaki artışa bağlı trafik ve park sorununa çözüm bulmaktır. Özellikle, şehrimiz iş merkezlerinin bulunduğu Atatürk Bulvarı, Piyaleoğlu Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ve Akçakmak yolu ve Manisa yolu gibi ana arterlerde düzensiz ve uzun süreli araç park edilmesi nedeniyle trafik sorunları çıkmakta, şehir merkezindeki işyerlerinin önünde uzun süreli araç bırakılması nedeniyle de park sorunu çıkmaktadır. Uygulamanın başladığı tarihten günümüze kadar yapılan gözlemlere göre, bu konuda olumlu gelişmeler yaşanmış cadde ve sokaklar disiplin altına alınarak park sorunu azalmış, trafik akışı ve bölgede faaliyet gösteren esnaf da rahatlamış ve vatandaşlarımızdan bir çoğu olumlu görüşler vermektedir.
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 15'nci madde (p) bendinde "Yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya verme" yetkisini belediyelere vermiştir. Bu maddeye göre, Belediye Meclisi şehrin ihtiyaç duyulan cadde ve sokaklarında otopark yerlerini belirlemek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermesinde yetkili olup, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 56. Maddesinde belirlenen limitler dahilinde otopark ücreti alınmakta olup, yapılan işlemlerde mevzuata bir aykırılık yoktur."
Serhat Orhan, yazılı açıklamasında, ücretli otopark uygulamasının ülkemizin bir çok şehrinde uygulandığını söyledi. Orhan, açıklamasında, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören'in 'Bu otopark uygulaması ile amaç birilerine belirli şekilde rant verme işi ise' şeklinde talihsiz açıklama yaptığını hatırlatarak şunları söyledi: "Ücretli otopark ihalemiz Encümenimizce açık artırma ihalesi ile kiralanan bir iş olup bu ihale sayesinde belediye hizmetlerinde ve yatırımlarında kullanılmak üzere aylık 21.000 TL KDV gelir elde edilmekte ve en önemlisi 25 gencimize iş imkanı çıkmıştır. Bu işte rant varsa, sadece iş imkanı kazanan 25 gencimiz elde etmiştir."
(İLK-HO-Y)

15.01.2013 12:17:02 TSI

Editör: Wan Haber